Έρχονται νέα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή

Νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, παραθέτοντας την πολύπλοκη νομοθεσία, την κακή διαχείριση, τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις-αμνηστίες ως βασικές αιτίες για τη διόγκωση του φαινομένου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η κυβέρνηση δεσμεύεται πλέον να λάβει ισχυρά μέτρα για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με τη

λήψη άμεσων μέτρων για όσους οφειλέτες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Ειδικότερα, με στόχο την αύξηση των εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής:

1. Πρέπει να τροποποιηθεί το καθεστώς των προστίμων, τα οποία κρίνονται ιδιαίτερα χαμηλά. Όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα υπάρξουν αλλαγές στον κώδικα φορολογικών διαδικασιών κυρίως ως προς τον τρόπο διενέργειας των ελέγχων και επιβολής των προστίμων.

2. Σε συνεργασία με την τεχνική βοήθεια, να αναζητηθούν αδήλωτα εισοδήματα που υπάρχουν κατατεθειμένα σε ελληνικές τράπεζες ή τράπεζες του εξωτερικού.
Η ελληνική φορολογική αρχή θα ζητήσει στοιχεία από τις φορολογικές αρχές των χωρών Ε.Ε. για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων.

3. Να δημιουργηθεί πρόγραμμα αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων με την επιβολή κυρώσεων αλλά και τη χορήγηση κινήτρων για την πληρωμή των οφειλών.

4. Να κατατεθεί νομοσχέδιο για ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πληρωμών εντός του τρέχοντος μηνός.

5. Να κατατεθεί νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στα καπνικά προϊόντα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές έως τον Ιούνιο του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα