Σε πτωτική τροχιά η Ευρώπη

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να εξετάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές που θέτει σήμερα η ΕΕ για την ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 60 σημείωνε πριν λίγο πτώση 0,34%, λόγω κυρίως απωλειών στις μετοχές του τομέα εξορύξεων.

Οι βασικοί πόροι σημείωσαν πτώση άνω του 1,4% ενώ τα κρατικά ομόλογα στη Νότια Αφρική υποχώρησαν μετά τον ανασχηματισμό που πραγματοποίησε στο υπουργικό του συμβούλιο ο πρόεδρος Ζούμα. Κολοσσοί του κλάδου εξορύξεων όπως οι BHP Billiton,

Fresnillo και Antofagasta υποχώρησαν πάνω από 2%. Η Old Mutua είχε τις μεγαλύτερες απώλειες ως αποτέλεσμα της μεγάλης της έκθεσης στη Ν. Αφρική. Η πτώση της μετοχής της άγγιξε το 7,5%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE100 με απώλειες 0,53%, o DAX στο -0,11% , o CAC40 χάνει 0,33%, o FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,09%..

Πτώση και στις μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών, ωστόσο μεγάλη ήταν η άνοδος για τη μετοχή της βρετανικής Direct Line. Η JPMorganανακοίνωσε ότι αναβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή σε "overweight" από "neutral" και η άνοδος έφτασε το 3,3%.

Στο μεταξύ, η οικονομία της Τουρκάις σημείωσε μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις προβλέψεις, για το δ' τρίμηνο του 2016, καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις δαπάνες.

Tο ΑΕΠ επεκτάθηκε πέρα από κάθε προσδοκία, στο 3,5% την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, με τη μέση εκτίμηση αναλυτών στο Bloomberg να ανέρχεται στο 1,9%.

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά εκ μέρους των ΗΠΑ, ο Ρεξ Τίλερσον. Ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει καλέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην πάταξη της τρομοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα