Το φαινόμενο Godzilla και οι επιπτώσεις του στην αγορά του Τόκιο

Εδώ και έναν περίπου μήνα, από τις 25 Απριλίου, ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, από εκεί που βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα διακύμανσης για το τελευταίο δωδεκάμηνο και συγκεκριμένα στο επίπεδο των 22.307 μονάδων, άρχισε να έχει μια πτωτική πορεία.

Η πορεία αυτή κάποιες μέρες ήταν αρκετά έντονη, ενώ σε κάποιες άλλες συνεδριάσεις παρουσίασε σημεία αντίστασης αλλά και μικρής ανάκαμψης.

Σωρευτικά, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή από 25 Απριλίου ως 24

Μαϊου 2019 οι απώλειές του έχουν αγγίξει το 10%.

Από εδώ όμως και πέρα, το ζητούμενο όχι μόνο για το Χρηματιστήριο του Τόκιο αλλά και για όλες τις κυριότερες αγορές της Ασίας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου που επηρεάζονται από αυτήν, είναι να μην δημιουργήσει στρεβλώσεις, ειδικά την συγκεκριμένη, ήδη επιβαρυμένη από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, χρονική περίοδο. Και αυτό γιατί αν οδηγήσει τον Nikkei σε μια νέα , απότομη πτωτική πορεία δεν είναι απόλυτα βέβαιο αν θα υπάρξει ανάκαμψη που θα μπορούσε να επαναφέρει τον δείκτη σε ανοδική πορεία.

Το φαινόμενο αυτό, έχει βαπτισθεί στο παρελθόν από τους οικονομολόγους και τους αναλυτές ως φαινόμενο «Γκοτζίλα». Η ονομασία αυτή δεν είναι καθόλου συμβολική, καθώς αφορά στο γνωστό, από τη δεκαετία του '50, κινηματογραφικό τέρας, το οποίο πρωταγωνιστεί στην ταινία «Γκοτζίλα, ο βασιλιάς των τεράτων» (Godzilla II: King of the Monsters), η οποία κάνει την επίσημη πρώτη της την ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαϊου στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας. Η πρωτοτυπία μάλιστα της ταινίας συνίσταται στο ότι το φανταστικό αυτό τέρας δεν στρέφεται κατά των ανθρώπων, αλλά υπερασπίζεται την ανθρωπότητα ενάντια σε μια ομάδα εξ΄ίσου γιγαντιαίων τεράτων, που θέλουν να κυριαρχήσουν στη γή. Στην προσπάθειά του αυτή διαθέτει και υποστήριξη από την αεροπορία και τον στρατό.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το αρκετά παράδοξο αυτό φαινόμενο παρατηρείται στο Χρηματιστήριο του Τόκιο από το 1954 ως και σήμερα. Είναι, δε, λίγοι μόνο οι γνώστες της αγοράς που το έχουν προσέξει και το έχουν αναλύσει.


Σύμφωνα λοιπόν με το φαινόμενο αυτό, κάθε φορά που βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες μια ταινία του Γκοτζίλα, ο δείκτης Nikkei ακολουθεί μια ανεξήγητη πτωτική πορεία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ανακάμπτει και ακολουθεί ανοδική πορεία.

Οπως γνωρίζουμε από τις κινηματογραφικές ταινίες, ο Γκοτζίλα, είναι ένα γιγάντιο, φανταστικό ερπετό με ραδιενεργή ανάσα και σχεδόν άτρωτο. Είναι ο κεντρικός ήρωας 35, μέχρι στιγμής κινηματογραφικών ταινιών που έχουν γυριστεί από το 1954 ως και φέτος. Ακόμη μια ταινία με ήρωα τον Γκοτζίλα έχει προγραμματισθεί να βγεί του χρόνου στους κινηματογράφους.
Για τους Ιάπωνες της δεκαετίας του '50 ο Γκοτζίλα ήταν ένα αντιπολεμικό σύμβολο. Παράλληλα συμβόλιζε και κάτι άλλο . Τον διαρκή φόβο ενός πυρηνικού πολέμου, αφού οι μνήμες από την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ήταν ακόμη νωπές.
Η πρώτη ταινία του Γκοτζίλα, με τίτλο «Godzilla» έκοψε στην Ιαπωνία 9.610.000 εισιτήρια. Το ρεκόρ, όμως, εισιτηρίων στην Ιαπωνία το έκανε η ταινία του 1962 King Kong vs. Godzilla, η οποία έκοψε 12.550.000 εισιτήρια.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90, ο Γκοτζίλα πήγε στο Χόλιγουντ, καθώς στα μεγάλα αμερικανικά κινηματογραφικά στούντιος γυρίστηκαν οι τανίες Godzilla 1998, Godzilla 2014 καθώς και η φετεινή (Godzilla II: King of the Monsters). Η πρώτη έκοψε σε ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία περί τα 32.500.000 εισιτήρια, ενώ η δεύτερη ήταν λίγο πιό κάτω με 26.500.000 εισιτήρια.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεί του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, δέκα ημέρες πριν βγεί η ταινία Godzilla 1998 , ο δείκτης Nikkei ήταν διαμορφωμένος, στις 15.852,10 μονάδες μετά από μια πτωτική πορεία, δέκα περίπου, ημερών. Από τις 10 Ιουλίου, που βγήκε η ταινία στις αίθουσες του Τόκιο και άλλων ιαπωνικών πόλεων ο δείκτης παρουσιάσε μια σημαντική άνοδο και ως τις 21 Ιουλίου 1998 είχε φθάσει στις 16.619,78, με άνοδο 4,84%.
Παρόμοια ήταν η πορεία του δείκτη Nikkei και στις αρχές καλοκαιριού του 2014, και συγκεκριμένα γύρω στις 16 Μαϊου, όταν βγήκε η ταινία Godzilla 2014, επίσης αμερικανική παραγωγή.
Ετσι από τις 14.101,98 μονάδες που είχε διαμορφωθεί ο δείκτης Nikkei στις 9 Μαϊου του 2014, ακολουθώντας μια πτωτική πορεία με λίγες διακυμάνσεις, βρέθηκε στις 29 Μαϊου στις 14.585,64 μονάδες, για να συνεχίσει την άνοδό του ως τις 9 Ιουνίου 2014, όπου έκλεισε στις 15.204,31μονάδες, έχοντας αποκομίσει κέρδη 4,24%.
Δεν μένει παρά να δούμε αν το φαινόμενο «Γκοτζίλα» θα επηρεάσει και φέτος την πορεία του δείκτη Nikkei και το κυριότερο αν θα καταφέρει να ανστρέψει την πτωτική του πορεία και να τον οδηγήσει αρκετά πάνω από το επίπεδο των 21.000 μονάδων.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Γ. ΖΩΤΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα