Το χρονικό του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία


Ίσως το μικρότερο σε διάρκεια πραξικόπημα στην ιστορία να ήταν αυτό που ξεκίνησε στη γειτονική Τουρκία λίγο μετά το 10 το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2016 για να καταπνιγεί, τουλάχιστον ως προς τους βασικούς του θύλακες, λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου, 16 Ιουλίου. Το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας βρήκε την Τουρκία σε αναβρασμό, την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί ξάγρυπνη τις δραματικές εξελίξεις και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί ολική αντεπίθεση κατά των πραξικοπηματιών, με όργανό του την Αστυνομία και με ριζικές

εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, αθρόες συλλήψεις εκατοντάδων στρατιωτικών και ευθείες κατηγορίες κατά των πολιτικών του αντιπάλων με κύριο "στόχο" του τον ευρισκόμενο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν.

Επισήμως, με βάση τα στοιχεία που ήταν γνωστά στις 9:30 ώρα Ελλάδος πρωί Σαββάτου, σε αρκετά σημεία, τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στην Άγκυρα, μαίνονταν ακόμα μάχες, ή σωστότερα συγκρούσεις μεμονωμένες μεταξύ τακτικού στρατού, αστυνομίας και πραξικοπηματιών, αλλά η τύχη του πραξικοπήματος είχε επί της ουσίας κριθεί.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα προσώρας έχει αφήσει πίσω του 76 νεκρούς και 150 τραυματίες ενώ πάνω από 750 – κατ' άλλους υπερδιπλάσιοι (!) - στρατιωτικοί παραδόθηκαν ή συνελήφθησαν. Μεταξύ αυτών 29 συνταγματάρχες και 5 στρατηγοί και μαζί τους ο φερόμενος ως εγκέφαλος του πραξικοπήματος, ο συνταγματάρχης Μιουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος μετά την αποτυχία του να ελέγξει στρατιωτικά την Τουρκία αγνοείται αν και αρχικώς είχε λανθασμένα ανακοινωθεί πως παραδόθηκε στον τακτικό στρατό.

Το πραξικόπημα απέτυχε καθώς τα στελέχη που το υπηρέτησαν έκαναν ορισμένα σοβαρά λάθη. Τα βασικότερα εξ' αυτών ήταν το ότι απέτυχαν τις πρώτες κρίσιμες ώρες να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Ερντογάν παρότι το προσπάθησαν, το ότι δεν είχαν την στήριξη των ανώτατων στελεχών του στρατού, κυρίως όμως το γεγονός πως η αστυνομία που την ελέγχει ο Ερντογάν τάχθηκε κατά των πραξικοπηματιών.

Το χρονικό του πραξικοπήματος

22:05 τοπική ώρα Κωνσταντινούπολης: Ομάδα ανώτερων στρατιωτικών υπό τον συνταγματάρχη Muharrem Kose, πρώην νομικό σύμβουλο του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας είχαν σχεδιάσει στρατιωτικό πραξικόπημα. Εκ των υστέρων αποκαλύπτεται πως το πραξικόπημα αυτό δεν είχε τη στήριξη των επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και στηριζόταν σε μεσαίας βαθμίδας αξιωματικούς. Το πρώτο που ανακοινώθηκε από τους πραξικοπηματίες ήταν πως ελέγχουν την εξουσία στη χώρα. Αγνοείται η τύχη του Αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που στελέχη. Άρματα μάχης απέκλεισαν την κυκλοφορία στις δύο βασικές γέφυρες του Βοσπόρου.

23:40: Το πρακτορείο Ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι αριθμός αρμάτων και ασθενοφόρων βρίσκεται στους δρόμους και έξω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης αλλά και το κτίριο του Κοινοβουλίου! Παράλληλα γίνεται γνωστό πως η πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Youtube) είναι αδύνατη.

00:05: Στρατιωτικοί εισέρχονται στο κτίριο της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης TRT και διακόπτουν την μετάδοση.

00:15: Το αεροδρόμιο Ατατούρκ κλείνει για όλες τις πτήσεις. Πάνω από το αεροδρόμιο πετούν αρκετά ελικόπτερα Απάτσι και μαχητικά F16 που χειρίζονται πραξικοπηματίες.

00:24: Παρουσιάστρια του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών, ανέγνωσε σε ζωντανή μετάδοση μήνυμα των στασιαστών που έλεγε πως την εξουσία ανέλαβε ένα "συμβούλιο ειρήνης" και πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν.

00:26: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται μέσω Skype και Facetime και με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου, από την Αλικαρνασσό όπου βρίσκεται, απευθύνει έκκληση, σε ζωντανή μετάδοση μέσω τηλεοπτικών δεκτών του CNN Turk και του Haber, προς τους πολίτες να βγουν στις πλατείες και να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες. Είναι η κίνηση που τελικά φαίνεται πως άλλαξε τις ισορροπίες.

01:15: Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως άρματα μάχης των πραξικοπηματιών περικύκλωσαν το κτίριο της εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ. Το ίδιο έπραξαν ένα ελικόπτερο και τουλάχιστον ένα F16. Πληροφορίες για 13 νεκρούς και τραυματίες μέσα στη Βουλή.

01:50: Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αναχωρεί από την Αλικαρνασσό με αεροσκάφος – όχι το προεδρικό – με κατεύθυνση την Άγκυρα. 30 λεπτά αφότου αναχώρησε από το ξενοδοχείο όπου διέμενε στην Αλικαρνασσό αυτό βομβαρδίστηκε! Τελικά ο Ερντογάν κατάφερε να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, αφού προηγουμένως τουρκικά μαχητικά των στασιαστών προσπάθησαν να αποτρέψουν την προσγείωση του αεροπλάνου του σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο!!! Πληροφορίες αναφέρουν πως στον ουρανό πάνω από την Άγκυρα αλλά και τη Κωνσταντινούπολη διεξήχθησαν αερομαχίες ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν να έχουν καταρριφθεί τουλάχιστον 2 ελικόπτερα κι ένα F16 των πραξικοπηματιών!

03:06: Πληροφορίες αναφέρουν πως το τζετ του Ερντογάν έχει προσγειωθεί και πως επίκειται διάγγελμά του.

05:19: Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοινώνει πως το πραξικόπημα απέτυχε και πως ήδη 130 αξιωματικοί έχουν συλληφθεί. Επίσης ανακοίνωσε πως διόρισε έναν νέο προσωρινό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να αντικαταστήσει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ακόμα τότε φερόταν ως κρατούμενος των στρατιωτικών που πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, διοικητής της Πρώτης Στρατιάς που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, είναι αυτός που διορίσθηκε στην ηγεσία του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στο ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα.

06:00: Ανακοινώνεται η επαναλειτουργία του αεροδρομίου Ατατούρκ.

06:34: Ο πρόεδρος Ερντογάν χαιρετά το πλήθος στο αεροδρόμιο

07:15: Οι αρχές ανακοινώνουν το κλείσιμο του στενού του Βοσπόρου για τα δεξαμενόπλοια για "λόγους ασφαλείας"

07:35: Διάγγελμα Ερντογάν από το αεροδρόμιο. Ο ισχυροποιημένος από τις εξελίξεις Ερντογάν ανακοινώνει ολική εκκαθάριση των ενόπλων δυνάμεων από τα στοιχεία που προκάλεσαν την "προδοσία" κατά της χώρας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως οι προδότες "θα την πληρώσουν πολύ ακριβά". Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως "σταγονίδια έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για την παλιά Τουρκία", φωτογραφίζοντας τον αυτοεξόριστο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, μιλώντας για "εντολές από την Πενσυλβάνια" των ΗΠΑ.

08:02 – και μέχρι τώρα: Έχουν ήδη συλληφθεί 1564 άτομα, στρατιώτες και αξιωματικοί διαφόρων βαθμίδων, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας στο αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την σύλληψη όλων των αξιωματικών που κατά τον Ερντογάν "συμμετέχουν σε μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση".

Keywords
Τυχαία Θέματα