Το «άνοιγμα» μιας νέας αγοράς για επιχειρήσεις και επενδυτές

Του Κώστα Τσαούση

Η αγορά για τα ελληνικά διαπραγματεύσιμα εταιρικά ομόλογα «άνοιξε». Και όχι μόνο «άνοιξε» αλλά μετά και την πρώτη επιτυχημένη μεγάλη έκδοση της εταιρίας Housemarket (100% θυγατρική του Ομίλου Fourlis) φαίνεται πως αρχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και επενδυτών, τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών. Επιπλέον, σε αυτό «άνοιγμα» έρχεται να βοηθήσει αποφασιστικά και το νέο πλαίσιο που ορίζουν

οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την τιμολόγηση και την κατανομή τους.

Ο Γιάννης Μαρκάκης, Διευθυντής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίων & Επενδυτικής Στρατηγικής Euroxx, μιας από τις πρώτες – και ίσως και η μόνη από τις ιδιωτικές μη τραπεζικές- χρηματιστηριακές εταιρείες με ενεργή παρουσία στην αναδυόμενη αγορά των διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων πιστεύει ότι η καινούργια αγορά παρέχει δύο σημαντικές δυνατότητες σε επιχειρήσεις και επενδυτές: Συμβάλλει στην διεύρυνση του φάσματος των επενδυτικών επιλογών καθιστώντας παράλληλα δυνατή τη ανταγωνιστική χρηματοδότηση σημαντικών υγιών εταιριών της χώρας».

Ο κ. Μαρκάκης κλήθηκε να απαντήσει σε 3 σχετικές με το θέμα ερωτήσεις:

- Ποιο θα είναι κατά την γνώμη σας το νέο σκηνικό της αγοράς των εταιρικών διαπραγματεύσιμων ομολόγων μετά και την διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου απο την Επιττροπή Κεφαλαιαγοράς;

Η εφαρμογή του Περιορισμού στην Κίνηση Κεφαλαίων το 2015 είχε ως επίπτωση την δημιουργία χρηματοοικονομικού κενού για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, εγκλωβίζοντας παράλληλα τους Έλληνες επενδυτές σε επιλογές οι οποίες παρουσίαζαν δυσανάλογη σχέση απόδοσης / κινδύνου.

Οι επενδυτικές επιλογές ήταν αδύνατον να ικανοποιήσουν όλο τα φάσμα των επενδυτικών αναγκών και συγκεκριμένα περιορίζονταν σε καταθετικού τύπου λύσεις, Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου, Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα και Μετοχές του Ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η δημιουργία της αγοράς ελληνικών διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων διεύρυνε το φάσμα των επενδυτικών επιλογών καθιστώντας παράλληλα δυνατή τη ανταγωνιστική χρηματοδότηση σημαντικών υγιών εταιριών της χώρας.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο γίνεται δυνατή η χρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων ελληνικών εταιριών που παρουσιάζουν τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

1. Ποιοτική και αποτελεσματική Διοίκηση
2. Σημαντική ή/και ηγετική θέση στον τομέα δραστηριοποίησης τους στη χώρα
3. Δυναμική ανάπτυξης τόσο στο εσωτερικό όσο και πιθανόν σε διεθνές επίπεδο
4. Υγιή χρηματοοικονομική εικόνα
5. Διαφανείς ταμειακές ροές

Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι μέσω της νέας αυτής αγοράς, οι Ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να στραφούν σε μια περισσότερο αποτελεσματική μορφή δανεισμού, η οποία απαιτεί χαμηλότερο κόστος παρακολούθησης και ταυτόχρονα βελτιστοποιεί τη διαχείρισή των ταμειακών ροών καθότι το χρηματοδοτικό κόστος είναι σταθερό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές αποκτούν ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών μέσα στο πλαίσιο του Περιορισμού στην Κίνηση Κεφαλαίων και αποκτούν πρόσβαση σε ένα προϊόν με διαφορετικά χαρακτηριστικά απόδοσης / κινδύνου σε σχέση με αυτά που είχαν μέχρι χθες. Αρχικά το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί σε εταιρίες όπου τα επενδυτικά τους προγράμματα εστιάζουν στους κύριους τομείς ανάπτυξης της χώρας. Επιπρόσθετα, οι ομολογιακές εκδόσεις των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, οι οποίες αναμένεται να προσελκύσουν και περισσότερα κεφάλαια, θα είναι ελκυστικότερες καθώς η διαπραγμάτευση τους στο χρηματιστήριο θα απολαμβάνει υψηλότερης ρευστότητας.

Σε δεύτερο χρόνο και όταν οι συνθήκες στη χώρα βελτιωθούν, το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο είναι πιθανόν να αγγίξει μικρότερης κεφαλαιοποίησης εταιρίες οι οποίες ενδεχομένως να παρουσιάζουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από αυτά που ανέφερα παραπάνω. Στη δεύτερη αυτή φάση, θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή η θετική επίπτωση του νέου αυτού εγχειρήματος σε εταιρίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας

- Τι έχει να κερδίσει από την ανάπτυξη αυτής της αγοράς το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Οι επιπτώσεις του νέου θεσμικού πλαισίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πολλαπλές. Αρχικά ο θεσμός διανθίζεται με ένα νέο προϊόν, ικανό να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών διαφορετικής επενδυτικής φυσιογνωμίας. Το ενδιαφέρον αυτό αναμένεται αρχικά να καλύπτεται από εγχώριους επενδυτές. Στη συνέχεια όμως και καθώς η χώρα θα βρίσκει τα “πατήματά” της το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί και προς αλλοδαπούς επενδυτές που θα αναζητούν την έκθεση σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα με σκοπό την επίτευξη μιας υψηλότερης απόδοσης έναντι των αντίστοιχων εταιρικών ομολόγων διεθνώς. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά του Ευρωπαϊκού μέσου όρου στον τομέα άντλησης κεφαλαίων μέσα από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Το στοιχείο αυτό από μόνο του δείχνει τη δυναμική που σταδιακά θα αποκτήσει η συγκεκριμένη αγορά.

Το 2016 και μετά την πρώτη επιτυχημένη μεγάλη έκδοση της εταιρίας Housemarket (100% θυγατρική του Ομίλου Fourlis), πολλές είναι οι εταιρίες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά. Το 2017 αναμένουμε σημαντικό αριθμό εταιριών να προχωρήσουν στην εισαγωγή νέων ομολογιακών εκδόσεων στο χρηματιστήριο και οι πρώτες ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και σαφώς ενδιαφέρουσες για τους Έλληνες επενδυτές.

- Πως κατά την γνώμη σας συσχετίζεται το ζήτημα της ελεύθερης διαχείρισης του προϊόντος της έκδοσης με την ύπαρξη ή όχι των περιορισμών που έχουν επιβληθεί με τα capital control;

Είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρίες το γεγονός ότι μέρος των κεφαλαίων που αντλούν από τις ομολογιακές εκδόσεις, δύναται, κατόπιν εγκρίσεως των αρμοδίων αρχών (Επιτροπή Εγκρίσεων Τραπεζικών Συναλλαγών), να χρησιμοποιούνται για τον επενδυτικό σχεδιασμό τους στο εξωτερικό. Βεβαίως, η Επιτροπή Εγκρίσεως ενδεχομένως να αρνηθεί την μερική εξαγωγή κεφαλαίων όταν δεν τεκμηριωθεί η σοβαρότητα και η σημαντικότητα που έχει το όποιο επενδυτικό πλάνο στη βιωσιμότητα, την εύρυθμη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα