Νίκος Καϊμάκης: Μια «φευγάτη» …Ενεργειακή Δημοκρατία»

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου στα δημοσιογραφικά γραφεία έφτασε μια ανακοίνωση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. Οι περισσότεροι αγνοούσαν και τον πρόεδρο αλλά και την ύπαρξη αυτού του Εποπτικού Συμβουλίου που κατά ένα τρόπο είναι φτιαγμένο για να ασκεί κηδεμονία στο μάνατζμεντ της εταιρείας . Πάντως, σε κάθε περίπτωση ελάχιστοι γνώριζαν τον άνδρα και την διαδρομή του.

Το όνομα του, Νίκος Καϊμάκης. Και για όσο καιρό ο παλιός νεολαίος του «Ρήγα» Πάνος Σκουρλέτης ήταν υπουργός

κατέχοντας εκτός από εκείνο του Περιβάλλοντος το χαρτοφυλάκιο και της Ενέργειας , ο Νίκος Καϊμάκης ( από τα μέλη της ηγετική ομάδα του ΚΚΕ Εσωτερικού από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 που συνόδεψε τον Γιάννη Μπανιά στην γραμματεία του κόμματος ) ήταν σύμβουλος του. Με αυτήν την ιδιότητα συστηνόταν και στις ημερίδες ή και τα συνέδρια που συμμετείχε και εκπροσωπούσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στα οποία μεταξύ άλλων παρουσίαζε και το όραμα του για την … «Ενεργειακή Δημοκρατία» αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε στην ανακοίνωση του περασμένου καλoκαιριού. Σε αυτήν μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., στη συνεδρίασή του στις 07.07.2016 μελέτησε και ανέλυσε τις διατάξεις του Νόμου 4389/2016 που αφορούν στον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. από τη ΔΕΗ Α.Ε.

Διαπιστώθηκε ότι:

- Οι διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου 4389/2016 εδραιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ενώ με τη νέα μετοχική σύνθεση του κεφαλαίου του (51% Δημόσιο και 49% ιδιωτικό) διασφαλίζονται πλήρως τα οικονομικά συμφέροντά της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., οι επιδιώξεις και οι στόχοι της, στη νέα δημόσια και ανεξάρτητη δομή και συγκρότησή της.

- Η νέα συγκρότηση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. συμπίπτει με τη δημιουργική πορεία της προς την ένταξη της στο αναδυόμενο διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργεί την Ενεργειακή Ένωση της Ευρώπης και συνοδεύεται από την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

- Προτείνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ως αρμόδιο όργανο να ενημερώσει το στελεχικό δυναμικό της εταιρείας και το προσωπικό της, ώστε να αντιληφθούν τη νέα ιδιοκτησιακή δομή της εταιρείας, η οποία καθιερώνει το δημόσιο και ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς στη χώρα μας, προκειμένου να συμβάλλει και αυτό στη νέα δυναμική της πορεία, μετά την πλήρη απόσχισή της από τη ΔΕΗ, καθώς και την ένταξή της στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Αυτές οι αντιλήψεις που ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Νίκος Καϊμάκης συμμεριζόταν με τον πρώην υπουργό Πάνο Σκουρλέτη δεν ξέρω αν απηχούν τα οραματικά περί «Ενεργειακής Δημοκρατίας» αλλά είναι σίγουρο το που οδήγησαν μια Επιχείρηση όπως η ΔΕΗ.

Και ο σ. Καϊμάκης δεν είναι ένα άγνωστο πρόσωπο για τα εταιρικά και τα συνδικαλιστικά της ΔΕΗ. Ανώτερο τεχνικό στέλεχος της ΔΕΗ, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Συνασπισμού, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού, συνδικαλιστής (μέλος του προεδρείου ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ), ενώ διετέλεσε επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Και κάτι τελευταίο για την ιστορία. Στο ΑΕΜ – την συνδικαλιστική εργατική οργάνωση της ανανεωτικής αριστεράς- ο πρόεδρος του Εποπτικού ήταν μαζί με τον Μπάμπη Κοβάνη, τον δημοσιογράφο Παύλο Κλαυδιανό, τον Στέλιο Παππά, τον Μάκη Μπαλαούρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα