Το IoT στο νεράκι του Σαλονικιού

Του Κώστα Τσαούση

Ο Κώστας Στρουμπάκης είναι ένας νέος σε ηλικία, μόλις 28 χρονών, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας. Μπορεί και ο ίδιος να το λέει και να το υπερασπίζεται σε πείσμα των καιρών - και πάνω από όλα να είναι υπερήφανος για αυτό!

Είναι ο ιδρυτής της Apifon – μιας εταιρείας που ξεκίνησε ως τυπικά κλασσική startup ενός φοιτητή σε μια από γειτονιά της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης- αλλά σήμερα έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα μπροστά. Σε ένα χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια

από την ίδρυση της έχει καταφέρει να πλασαριστεί στο κλάμπ των μεγάλων και να είναι ένας από τους ηγέτες στην αγορά SMS marketing στην Ελλάδα αλλά και με ισχυρή παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Η έδρα της βρίσκεται πάντα στη Θεσσαλονίκη αλλά τα «φτερά» αυτής της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας που εξειδικεύεται στις λύσεις που αφορούν το messaging έχουν ανοίξει για τα καλά.

Άλλωστε, δεν είναι δα και λίγο να έχεις τη δυνατότητα να στέκεσαι μπροστά στον Πρωθυπουργό της χώρας (όπως συνέβη στο άνοιγμα της ΔΕΘ) και να παρουσιάζεις μια πρωτοποριακή λύση που έχει αναπτύξει ή εταιρεία σου για λογαριασμό μιας μεγάλης δημόσιας επιχείρησης.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά: Η Apifon δημιουργεί μια καινοτόμο πλατφόρμα ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ συσκευών και, στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με την ΕΥΑΘ για την ανάπτυξη έξυπνων υπηρεσιών διαχείρισης του νερού.

Έχοντας ήδη αναπτύξει μια μεγάλης κλίμακας cloud υποδομή για την ασφαλή διαχείριση και την αξιόπιστη δρομολόγηση μηνυμάτων μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, η Apifon εφαρμόζει την τεχνογνωσία της για να προσφέρει λύσεις Machine-to-Machine (M2M) communication και διασύνδεσης συσκευών στο Internet of Things (ΙοΤ).

Η υβριδική πλατφόρμα Μ2Μ της Apifon συνδυάζει τη συμβατική τεχνολογία Μ2M που προσφέρεται σήμερα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με τεχνολογίες M2M νέας γενιάς, γνωστές και ως δίκτυα χαμηλής ενέργειας - ευρείας περιοχής (Low Power Wide Area Networks). Συγκριτικά με τις συμβατικές τεχνολογίες M2M, οι τελευταίες προσφέρουν χαμηλότερο κόστος απόκτησης και λειτουργίας αλλά και σημαντικά μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, επιτρέποντας στις συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο να λειτουργούν με μπαταρίες για πολλά χρόνια. Ο βέλτιστος συνδυασμός των τεχνολογιών αυτών, μέσω της πλατφόρμας M2M της Apifon, ξεκλειδώνει νέες δυνατότητες και νέες εφαρμογές στο πλαίσιο των "έξυπνων πόλεων", όπως η "έξυπνη διαχείριση" του νερού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης επέλεξε την Apifon για να υλοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα "έξυπνων" υπηρεσιών νερού. Το πιλοτικό πρόγραμμα παρουσιάζεται στο περίπτερο της ΕΥΑΘ στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Περίπτερο 15, Σταντ 40) έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017. Μεταξύ των πρώτων επισκεπτών της έκθεσης που ενημερώθηκαν για τους στόχους του πιλοτικού προγράμματος, κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ήταν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθεί, μια σύντομη περιγραφή του project για το οποίο κάθε σταγόνα... μετράει! 'Η διαφορετικά, τα έξυπνα υδρόμετρα που εγκαθιστά πιλοτικά η ΕΥΑΘ.

Η ΕΥΑΘ εφαρμόζει δοκιμαστικά ένα πιλοτικό πρόγραμμα που, μέσα από τεχνολογίες αιχμής, παρέχει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τις καταναλώσεις του και να ελέγχει το υδρόμετρό του από τον υπολογιστή ή το κινητό του!

Με τη δοκιμαστική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και έξυπνων διακοπτών νερού και την ανάπτυξη σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών ο χρήστης θα μπορεί:

- να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση του νερού στο σπίτι ή τον επαγγελματικό του χώρο και να παρακολουθεί από «κοντά» τις χρεώσεις του

- να λαμβάνει αυτόματες ειδοποιήσεις συναγερμού σε περίπτωση διαρροής

- να παρεμβαίνει άμεσα, από όπου κι αν βρίσκεται και όποτε θέλει, ανοίγοντας ή κλείνοντας την παροχή νερού στον χώρο του.

Με αυτόν το τρόπο:θα μειώσει την κατανάλωση νερού προστατεύοντας την τσέπη του , θα αποφύγει ταλαιπωρία κι έξοδα αντιμετωπίζοντας εγκαίρως τυχόν διαρροή και θα συμβάλει -στο μερίδιο που του αναλογεί- στην προστασία των υδάτινων πόρων της περιοχής που δραστηριοποιείται η ΕΥΑΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα