ΔΝΤ: Δηλώσεις – βόμβες του Τζ. Ράις για τις ελληνικές τράπεζες – Επιμένει στο χρέος – Απαντά στον Μακρόν

Βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος αλλά και στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα, οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στη καθιερωμένη συέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ επομένει να διενεργηθεί έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) και stress test στις τράπεζες, πριν το
καλοκαίρι του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα του ESM.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον μέτρα, αν και το πρόγραμμα και η κατάσταση εξελίσσονται.

«Για να προστατευτεί η υγεία του τραπεζικού τομέα, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι εποπτικές αρχές σε έναν έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και σε μια άσκηση αντοχής stress test πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη για την αποκατάσταση των τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, εφόσον χρειαστεί. Μια αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του χρηματοπιστωτικού τομέα θα αποτελέσει κατά συνέπεια το επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος».

«Είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Είναι σημαντικό στοιχείο. Αυτό που είπαμε είναι ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ελάφρυνση χρέους» απάντησε σε άλλη ερώτηση επαναφέροντας τη θέση του Ταμείου για κινήσεις σε δυο σκέλη (μεταρρυθμίσεις-χρέος).

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαφωνεί με την συγκεκριμένη θέση του ΔΝΤ κρίνοντας ότι οι έλεγχοι που προηγήθηκαν είναι επαρκείς.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι και θα υπάρξει η ελάφρυνση χρέους. Όπως είπε υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεχνικά κλιμάκια που δουλεύουν στην Αθήνα για να εξετάσουν τις οικονομικών εξελίξεις και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα ακολουθήσουν, συμπλήρωσε χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου θα παραμείνει ως επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην αποστολή προς την Ελλάδα.

«Οι παράμετροι και οι δεσμεύσεις υπό το πρόγραμμα είναι διαφανείς και συμφωνημένοι, όλοι δουλεύουμε καλή τη πίστη για να τους πετύχουμε» υποστήριξε και σημείωσε ότι «το πρόγραμμα εξελίσσεται και κάποιες φορές γίνονται αναθεωρήσεις με βάση τη συγκυρία». Απάντησε δε όπως προαναφθέρθηκε ότι «δεν γνωρίζω για επιπλέον όρους αυτή τη στιγμή αλλά το πρόγραμμα εξελίσσεται, είναι η στάνταρτ διαδικασία».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση που διατύπωσε ο Εμμ. Μακρόν στην Αθήνα (σ.σ. το Ταμείο δεν έχει δουλειά στην Ευρώπη, πρέπει να δουλέψει καλή τη πίστη και να μην ζητά περισσότερα μέτρα) απάντησε ότι «όλοι δουλεύουμε καλή τη πίστη, αυτή είναι η αρχή. Η δουλειά μας στην Αθήνα έγινε μετά από αίτημα των αρχών και σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Τέλος ο Τζ. Ράις δήλωσε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για την επίσκεψη της Λαγκάρντ στην Αθήνα. Η επικεφαλής του Ταμείου έχει αποδεχτεί πρόσκληση από τον Προκόπη Παυλόπουλο για την οποία τον ευχαρίστησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα