Deal-μαμούθ $16 δισ. για τη Walmart στην Ινδία

Κολοσσιαίο deal αξίας 16 δισ. δολαρίων πραγματοποιεί η Walmart, καθώς συμφώνησε να αγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό στην μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Ινδίας, βγάζοντας ταυτόχρονα έξω από το 'παιχνίδι" την Amazon του Τζεφ Μπέζου που διεκδικούσε και αυτή μερίδιο.

Ο αμερικάνικος κολοσσός θα αποκτήσει το 77% της Flipkart έναντι 16 δισ. δολαρίων, ανέφεραν σε ανακοίνωση οι δύο

εταιρείες. Το υπόλοιπο μερίδιο θα κρατήσουν οι ιδρυτές της ινδικής εταιρείας.

Η συμφωνία δίνει στη Walmart μεγαλύτερη πρόσβαση στην ινδική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία σύμφωνα με την Morgan Stanley θα αναπτυχθεί κατά 200 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία. Η Flipkart θα διατηρήσει ένα ξεχωριστό εμπορικό σήμα, σημείωσαν οι δύο εταιρείες.

"Παρακολουθούμε τη συγκεκριμένη αγορά εδώ και πολύ καιρό. Δε χρειάζεται να γίνει κάποια εισαγωγή για την Ινδία, πρόκειται για μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά. Κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική μας", δήλωσε η Τζούντιθ ΜακΚένα, διεθνής CEO της Walmart.

Η αντίδραση της Wall Street

Άμεση ήταν η αντίδραση των επενδυτών στον απόηχο της ανακοίνωσης. Τα futures δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις από τους πωλητές πριν το άνοιγμα της Wall Street, με τη μετοχή της Walmart να κατρακυλά πάνω από 5%, έχοντας ήδη υποχωρήσει κατά 13% μέσα στο χρόνο.

"Είναι φυσιολογική η αντίδραση για μια τέτοια εταιρεία, καθώς μεγαλώνεις θα υπάρχουν απώλειες. Αναμένουμε να συνεχιστεί αυτή η πίεση λίγο ακόμη", δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της WalMart, Μπρετ Μπιγκς.

Η εταιρεία αρνήθηκε να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την κερδοφορία, αρκούμενη να δηλώσει ότι οι απώλειες της Flipkart θα υποχωρήσουν μεσοπρόθεσμα προς μακροπρόθεσμα. Η συμφωνία αναμένεται να "κόψει" 25 με 30 cents ανά μετοχή από τα κέρδη αυτού του έτους, με τον αριθμό αυτό να διπλασιάζεται τον επόμενο χρόνο.

Το σχέδιο της Ινδίας

Για τον αμερικανικό κολοσσό λιανικού εμπορίου, η απόκτηση μεριδίου στην Flipkart σημαίνει ότι μπορεί πλέον να εισέλθει στην αγορά λιανικού εμπορίου της Ινδίας χωρίς να χρειαστεί να κατασκευάσει καταστήματα.

Εδώ και χρόνια η Walmart οραματιζόταν την ίδρυση εκατοντάδων καταστημάτων στην Ινδία, ωστόσο την εμπόδιζε η νομοθεσία της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις πολυεθνικές.

"Το ηλεκτρονικό εμπόριο λιανικής είναι μονόδρομος για μια ξένη χώρα,η οποία επιθυμεί να εισέλθει στην αγορά λιανικού εμπορίου της Ινδίας", δήλωσε η αναλυτής της Barclays, Κάρεν Σορτ τον Απρίλιο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η συμφωνία αντανακλά μια ακόμη χαμένη ευκαιρία του Τζεφ Μπέζος, του CEO της ανταγωνιστικής Amazon, ο οποίος απέτυχε να εδραιωθεί και στην Κίνα πρόσφατα. Η Amazon θέλει διακαώς να πετύχει σε μια ισχυρή αγορά, προκειμένου να αποδείξει ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες πέρα των ΗΠΑ. Γι' αυτό το λόγο επιχειρεί με επιθετική στρατηγική να εξαπλωθεί στην Ινδία.

Η Walmart ωστόσο έχει πραγματοποιήσει "μπάσιμο" και στην Κίνα, καθώς έχει αποκτήσει ποσοστό 12% σε έναν άλλο "παίχτη" του ηλεκτρονικού εμπορίου, την JD.com, ενώ και στην Ιαπωνία έχει ενώσει τις δυνάμεις της φέτος με την Tokyo Rakuten. Ο CFO της WalMart από τη μεριά του δήλωσε πως "δεν θα υπάρξει κανένας άλλος με καλύτερη τοποθέτηση από εμάς στην Ασία".

Keywords
Τυχαία Θέματα