Τιτάν: Οι εξαγωγές στήριξαν την κερδοφορία και τον τζίρο το α' εξάμηνο

Αύξηση τζίρου και κερδοφορίας εμφάνισε ο όμιλος Τιτάν το α' εξάμηνο του 2017, κυρίως χάρη στις εξαγωγές, καθώς στην Ελλάδα η οικοδομική δραστηριότητα κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 13,9 εκατ. ευρώ, από τα 9,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 773,8 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 6,9% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) βελτιώθηκαν κατά 18,9%

και ανήλθαν σε 142,1 εκατ. ευρώ.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης συνέχισαν να στηρίζουν την ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών. Η αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και τα σχετικά χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, οδηγούν σε ανοδική πορεία την εκκίνηση νέων οικοδομών. Ταυτόχρονα, η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης των πολιτειών στις οποίες δραστηριοποιείται ο Τιτάνας έχει επιτρέψει την αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές. Το ευνοϊκό περιβάλλον επέτρεψε τη βελτίωση των τιμών πώλησης και των περιθωρίων. Καθοριστικό όμως ρόλο στην αύξηση του κύκλου εργασιών και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων έπαιξε και το εκτενές πρόγραμμα επενδύσεων που υλοποίησε ο Όμιλος τα τελευταία 3 χρόνια, επιτρέποντας την επέκταση των δραστηριοτήτων του σε σκυρόδεμα, αδρανή και ιπτάμενη τέφρα. Συνολικά, το 1ο εξάμηνο του 2017, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ παρουσίασε άνοδο κατά 22,4% και ανήλθε σε 456 εκατ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 77,2% και ανήλθαν σε 92,4 εκατ. ευρώ.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα η οικοδομική δραστηριότητα κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Η ολοκλήρωση ορισμένων μεγάλων έργων τους πρώτους μήνες του 2017, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη καθήλωση της ιδιωτικής οικοδομής είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης τσιμέντου το 1ο εξάμηνο του 2017. Οι εξαγωγές παρέμειναν υψηλές απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των εργοστασίων, υπό συνθήκες πάντως αυξανόμενου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές. Η υποτονική εγχώρια αγορά σε συνδυασμό με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, οδήγησαν σε κάμψη της 2 κερδοφορίας. Έτσι, ο κύκλος εργασιών του Τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκε κατά 3,2% και ανήλθε σε 129,1 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 30,4% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και ανήλθαν σε 13,7 εκατ. ευρώ.

Ν.Α. Ευρώπη

Στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η ζήτηση αυξήθηκε, καθώς η διενέργεια εκλογών φαίνεται να επέδρασε θετικά στην οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο οι συνθήκες στην αγορά δεν επέτρεψαν τη μετακύλιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους στις τιμές πώλησης, συμπιέζοντας τα λειτουργικά περιθώρια. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 11,3% και ανήλθε σε 108 εκατ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 10% σε 23,6 εκατ. ευρώ, από 26,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Αίγυπτος

Στην Αίγυπτο η οικονομία βρίσκεται σε φάση προσαρμογής μετά τη μεγάλη υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας που έγινε το 2016. Η κατασκευαστική δραστηριότητα παρουσίασε κάμψη το 2017, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε ένα δύσκολο περιβάλλον, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αλεστικής ικανότητας καυσίμου, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, επέτρεψε στη θυγατρική μας να αυξήσει τον όγκο πωλήσεων. Οι τιμές πώλησης σημείωσαν βελτίωση σε τοπικό νόμισμα αλλά μεγάλη μείωση σε ευρώ και προς το παρόν δεν αντισταθμίζουν την αύξηση του κόστους από την υποτίμηση. Ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 80,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε τοπικό νόμισμα αλλά πτώση 33,3% σε ευρώ, ενώ συγχρόνως τα λειτουργικά κέρδη, EBITDA, ανήλθαν σε 12,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 42,1% σε αξίες ευρώ.

Τουρκία

Στην Τουρκία η ζήτηση ανέκαμψε μετά το βαρύ χειμώνα και κινήθηκε ανοδικά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Όμως η έναρξη λειτουργίας δύο νέων εργοστασίων στην περιοχή που δραστηριοποιείται η Adocim, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου πωλήσεων της θυγατρικής μας. Επιπλέον η διολίσθηση της τουρκικής λίρας οδήγησε σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές, οι οποίες επηρέασαν την κερδοφορία της Adocim. Τα αποτελέσματα που αναλογούν στον Τιτάνα ήταν ζημίες 0,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Βραζιλία

Τέλος, στη Βραζιλία, η βελτίωση σημαντικών μακροοικονομικών δεικτών (πληθωρισμός, επιτόκια, συναλλαγματική ισοτιμία) δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε βελτίωση της ζήτησης και η αγορά κατασκευών παρέμεινε πτωτική. Η ζήτηση τσιμέντου στη χώρα μειώθηκε κατά 9% το πρώτο εξάμηνο 2017.

Διανομή μερίσματος 93,1 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2017

Οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2017, ανήλθαν σε 72 εκατ. ευρώ, ήταν κατά 10,4 εκατ. ευρώ υψηλότερες από αυτές της αντίστοιχης περιόδου του 2016 και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30.06.2017 διαμορφώθηκε στα 787 εκατ. ευρώ, υψηλότερος κατά 126 εκατ. ευρώ έναντι του δανεισμού στις 31/12/2016. Σημαντική επίδραση στα επίπεδα δανεισμού είχαν η διανομή μερίσματος και η επιστροφή κεφαλαίου ύψους συνολικά 93,1 εκατ. ευρώ στους μετόχους εντός του δεύτερου τριμήνου το 2017. Τον Απρίλιο 2017, η θυγατρική του Ομίλου TITAN GLOBAL FINANCE Plc υπέγραψε νέο κοινοπρακτικό δάνειο σε Ευρώ και άλλα νομίσματα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, λήξης τον Ιανουάριο 2022 με την εγγύηση της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν εν μέρει για την αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών και εν μέρει παραμένουν διαθέσιμα για την επίτευξη γενικών εταιρικών σκοπών του Ομίλου. Τον Μάιο του 2017, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's αναγνωρίζοντας τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τις προοπτικές του Ομίλου αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Τιτάνα σε «ΒΒ+» με σταθερή προοπτική.

Οικονομικά αποτελέσματα μητρικής εταιρείας Τιτάν Α.Ε.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο κύκλος εργασιών της «Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ» μειώθηκε κατά 4,2% στα 125,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 12,2 εκατ. ευρώ από 18,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Τα καθαρά αποτελέσματα παρουσίασαν ζημίες ύψους 8,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 19,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016. Στα καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2016 συμπεριλαμβάνονται 20,6 εκατ. ευρώ από θυγατρικές εταιρίες του εξωτερικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα