Την κατάργηση του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας, ζητεί ο ΣΕΒ

Το αίτημα για κατάργηση του ισχύοντος συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας επαναλαμβάνει ο ΣΕΒ με αφορμή έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Η ελληνική κυβέρνηση ελέγχεται ακόμη μία φορά από τη ΔΟΕ για τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας που ισχύει στην Ελλάδα. Η ΔΟΕ, με αλλεπάλληλες

συστάσεις και αποφάσεις της, έχει κρίνει το σύστημα αυτό ασύμβατο και αντίθετο με την Διεθνή Σύμβαση Εργασίας για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις (ΔΣΕ 98). Ο ΣΕΒ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να εφαρμόσει τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, προχωρώντας στην κατάργηση του ισχύοντος συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας και περιορίζοντας την υποχρεωτική διαιτησία μόνον στις περιπτώσεις που αφορούν στις ουσιώδεις υπηρεσίες, στο δημόσιο συμφέρον και στην κοινωνική ειρήνη».

Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου υπογραμμίζεται ακόμα ότι «στην Έκθεση της ΔΟΕ που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαΐου 2018 και η οποία συζητήθηκε χθες, (Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018), αναφέρονται για την Ελλάδα και την παράβαση της Διεθνούς Συμβάσεως Εργασίας για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα εξής: Η Επιτροπή οφείλει να τονίσει ότι, κατά γενικό κανόνα, οι νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν σε ένα από τα μέρη να ζητούν μονομερώς την υποχρεωτική διαιτησία για τη διευθέτηση μιας συλλογικής διαφοράς για συλλογική σύμβαση δεν προάγουν τις εθελοντικές συλλογικές διαπραγματεύσεις και, ως εκ τούτου, αντιβαίνουν στη Σύμβαση».

Προστίθεται ότι κατά τη «συνεδρίαση η Ελληνική Κυβέρνηση και η παριστάμενη υπουργός δέχθηκαν κριτική από την Επιτροπή Εφαρμογής Διεθνών Κανόνων Εργασίας της ΔΟΕ, και από τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, εθνικές και διεθνείς, ως προς διαφορετικά σημεία μη συμμόρφωσης της χώρας με την προβλεπόμενη έκθεση για την εφαρμογή της ΔΣΕ 98».

Ο ΣΕΒ, κατ’ επανάληψη έχει υποστηρίξει ότι το σύστημα της υποχρεωτικής διαιτησίας πρέπει να μεταρρυθμισθεί, περιοριζόμενο στις περιπτώσεις «ουσιωδών υπηρεσιών» και στις περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η «κοινωνική ειρήνη».

«Μόνον έτσι θα είναι συμβατό με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας και θα πάψει η Ελλάδα να είναι η μοναδική, τακτικά ελεγχόμενη, περίπτωση στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, από την ΔΟΕ, λόγω ακριβώς της παραβίασης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας που εφαρμόζει» υπογραμμίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα