Τηλεπικοινωνίες: Σε νέες επενδύσεις ύψους €1 δισ. το 20% των εσόδων του κλάδου

Της Στεφανίας Σούκη

Σε ποσοστό που προσεγγίζει το 20% επί του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου αντιστοιχούν οι επενδύσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, νούμερο το οποίο για το 2017 ήταν κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 2017 οι επενδύσεις της περασμένης χρονιάς έφθασαν πέρυσι τα 998 εκατ. ευρώ, έχοντας παρουσιάσει μεν μείωση σε σύγκριση με τα 1,13 δισ. ευρώ του 2016, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της ΕΕΤΤ,

«αντιστοιχεί στο 19,9% του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου, γεγονός που οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις από τους τρεις μεγάλους παρόχους (Όμιλος ΟΤΕ, VODAFONE, WIND) τόσο σε σταθερά (δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι-FTTH) όσο και σε κινητά δίκτυα».

Επισημαίνεται εδώ ότι κατά την περασμένη χρονιά, ο κύκλος εργασιών στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο διατηρήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά άνω των 5 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες να αποτελούν το σημαντικότερο τμήμα του (88%). «Το σύνολο των επενδύσεων των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρουσίασε μεν μείωση κατά 12% περίπου, αντιστοιχεί όμως σχεδόν στο 20% του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου, με ισόποση κατανομή μεταξύ σταθερών και κινητών δικτύων». Αναλυτικότερα οι επενδύσεις, σε σταθερά δίκτυα για το 2017 αποτέλεσαν περίπου το 53% επί του συνόλου και το υπόλοιπο 47% επενδύθηκε σε κινητά δίκτυα.

Στόχος των επενδύσεων αυτών ήταν κατά κύριο λόγο η τηλεπικοινωνιακή υποδομή και οι υπηρεσίες αδειοδότησης ή/ και δικαιωμάτων χρήσης.

«Το 2017, τα βασικά μεγέθη της εγχώριας τηλεπικοινωνιακής αγοράς είτε κινήθηκαν θετικά είτε διατηρήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με πέρυσι. Ωστόσο, η δρομολόγηση επενδυτικών δράσεων, με κυριότερη την υλοποίηση του κανονισμού Vectoring, αναμένεται να ωφελήσει πολλαπλασιαστικά τον καταναλωτή, εφόσον θα είναι σε θέση να απολαμβάνει περισσότερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ο ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα έντονος σε επίπεδο δεσμοποιημένων προσφορών (bundles) με κινητήριο μοχλό τις υψηλές ταχύτητες ευρυζωνικής πρόσβασης, κινητής ευρυζωνικότητας και τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης».

Ειδικά για τις κινητές επικοινωνίες, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της ΕΕΤΤ, το 2017, ο αριθμός των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας ανήλθε σε 16,2 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,5% σε σχέση με το 2016, με τις ενεργές συνδέσεις να αυξάνονται συγκριτικά περισσότερο (3,2%) ανερχόμενες περίπου στα 13 εκατ. Η χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας χαρακτηρίστηκε από μικρή αύξηση ως προς τα λεπτά ομιλίας εντός της Ελλάδας, σημαντική μείωση στη χρήση των σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS), ενώ θεαματική ήταν η αύξηση της χρήσης υπηρεσίας δεδομένων. Ο όγκος φωνητικών κλήσεων παρουσίασε αύξηση κατά 2% σε σχέση με πέρυσι και το 59% αυτών των κλήσεων πραγματοποιήθηκε σε κινητά εντός του ίδιου δικτύου κινητής τηλεφωνίας (on-net) (έναντι 62% το 2016).

Ο συνολικός αριθμός των σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) παρουσίασε, για άλλη μια χρονιά, μείωση κατά 20,6% (2,4 έναντι 3 δισ. μηνύματα το 2016).

Η υπηρεσία δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση κατά 108% το 2017, φθάνοντας τα 98 δισ. MB.

Τέλος, τα λιανικά έσοδα από την πώληση υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών (συμβολαίου και καρτοκινητής) παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά 0,1% και ανήλθαν στα 1,6 δισ. ευρώ. Η έκθεση της ΕΕΤΤ αναφέρει επιπλέον ότι το μέσο ετήσιο έσοδο ανά χρήστη (σύνδεση) συμβολαίου και καρτοκινητής διαμορφώθηκε το 2017 στα 278 ευρώ, με οριακή μείωση κατά 0,6% σε σύγκριση με τα 280 ευρώ του 2016, και 53 ευρώ αντίστοιχα (μείωση 1%).

Keywords
Τυχαία Θέματα