Τι προβλέπουν οι κορυφαίες τράπεζες της Wall Street για το Brexit

Μπορεί το Brexit να φαίνεται γόρδιος δεσμός στους πολλούς, ωστόσο οι μεγάλες τράπεζες δεν πτοούνται και συνεχίζουν να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η Βρετανή πρωθυπουργός είδε τη συμφωνία της με την ΕΕ να απορρίπτεται, ούτε μια, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές από τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι ωστόσο δεν μπόρεσαν στη συνέχεια να συμφωνήσουν ούτε και μεταξύ τους επάνω σε κάποια από τις εναλλακτικές που έπεσαν στο τραπέζι.

Την Τρίτη, η Μέι συγκάλεσε χθες έκτακτο υπουργικό

που κράτησε πάνω από 8 ώρες σε μια προσπάθεια να καταρτιστεί ένα πλάνο, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επόμενη προθεσμία που έχει η Βρετανία – τις 12 Απριλίου.

Τα σενάρια που υπάρχουν για τη συνέχεια είναι το ίδιο πιθανά: μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για αλλαγή κυβέρνησης, η συμφωνία για ένα πιο «απαλό» Brexit ή η μη αποχώρηση τελικά από την ΕΕ.

Το CNBC παρουσιάζει το τι πιστεύει η Wall Street ότι θα συμβεί στη συνέχεια:

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs ανέφερε πως το Brexit κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο 600 εκατ. στερλίνες την εβδομάδα από το δημοψήφισμα του 2016 με το ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά 2,5%.
«Η αβεβαιότητα για το πολιτικό μέλλον και τις οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ έχει πραγματικό κόστος για τη βρετανική οικονομία, που έχει μεταφερθεί και σε άλλες οικονομίες», αναφέρουν σε σημείωμά τους αναλυτές της Goldman.

Η τράπεζα «βλέπει» 15% πιθανότητα για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, με πτώση 17% στη στερλίνα.

Οι πιθανότητες για ακύρωση του Brexit είναι για τη Goldman 35%.

J.P. Morgan

H ανικανότητα των βουλευτών να φτάσουν σε μια άλλη συμφωνία δίνει στη Μέι ένα μικρό περιθώριο να επιστρέψει για τέταρτη φορά μς τη δική της συμφωνία.
Με τον κανόνα της Βουλής που υπαγορεύει ότι η ψηφοφορία θα πρέπει να έχει κάποια διαφορά ως προς την ουσία από τις προηγούμενες, η τράπεζα προτείνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια εκλογική απορρόφηση κατά μιας άλλης επιλογής.

Από τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν εξετάσει οι βουλευτές, η J.P. Morgan προβλέπει ότι το Κοινοβούλιο θα καταλήξει σε μια εναλλακτική για μαλακότερο Brexit αυτήν την εβδομάδα.

Η τράπεζα δίνει πιθανότητες 30% για εκλογές και ένα 20% στη συμφωνία της Μέι ή στη μεγαλύτερη παράταση στο Brexit. Πιθανότητες 15% δίνει σε νέο δημοψήφισμα ή σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Citi

Η Citi δεν εκφράζει προτιμήσεις ή πιθανότητες για κάποιο σενάριο.

Ωστόσο, η τράπεζα δεν είναι η μοναδική που σημειώνει ότι το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα φαίνεται να οδεέυει προς ένα «no deal» Brexit.

Περίπου 200 συντηρητικοί βουλευτές υπέγραψαν επιστολή με αποδέκτη την πρωθυπουργό, ζητώντας μια «διαχειρίσιμη» αποχώρηση χωρίς συμφωνία.. Όμως, η Citi εξακολουθεί να περιμένει από την κυβέρνηση ότι θα απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού.

Όπως σημειώνει, οι εκλογές το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να αυξήσουν την αβεβαιότητα και να ενισχύσουν ενδεχομένως το σεπαρατιστικό Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP).

Οσο για το αν η Μέι ξαναφέρει τη συμφωνία της προς ψήφιση για τέταρτη φορά, η Citi εκτιμά ότι θα καταψηφιστεί και πάλι.

Deutsche Bank

Μια προς τέσσερις ή 25% είναι οι πιθανότητες η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, στις 12 Απριλίου, εκτιμά η Deutsche Bank.

Η γερμανική τράπεζα δηλώνει τώρα απαισιόδοξη για τη στερλίνα που τοποθετεί στις 90 πέννες ανά ευρώ. Τη Δευτέρα ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 85,61 πέννες.

Το βασικό σενάριο της DB με 30% πιθανότητες είναι πως η όποια πρόταση συμφωνηθεί από τη Βουλή, δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση και ότι η χώρα θα πάει σε εκλογές. Εξέλιξη που η τράπεζα δεν βλέπει θετικά και όχι μόνο λόγω της πιθανής επικράτησης των Εργατικών. Αναμένει ότι το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με αυτό του 2017 που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο, αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής, Oliver Harvey.
UBS

Η ελβετική UBS χρησιμοποιεί την τελευταία της ανάλυση για το Brexit για να αποδείξει ότι οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία είναι πλέον μάλλον αναπόφευκτες.

Οι εκλογές γίνονται κάθε πέντε χρόνια στη χώρα εκτός κι αν υπάρξει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση ή αν τα 2/3 των βουλευτών ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής.

Η UBS θεωρεί ότι το τελευταίο σενάριο είναι πιθανό, καθώς οι Συντηρητικοί βουλευτές ποντάρουν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν το επίπεδο υποστήριξής τους στην εκλογική περιφέρεια, δίνοντας έτσι ισχυρότερη εντολή στη Μέι ώστε να περάσει τη συμφωνία της. Η ανάλυση της τράπεζας θεωρεί ως εκ τούτου ότι μια εκλογική αναμέτρηση θα βοηθήσει περισσότερο τους Συντηρητικούς της Μέι από ότι τους Εργατικούς της αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα