Τι προτείνει η ελληνική πλευρά για το πακέτο των 3,6 δισ ευρώ

Σε μία ύστατη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της προληπτικής επιβολής πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. η κυβέρνηση κατέθεσε στους Θεσμούς μία συμβιβαστική φόρμουλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει να λαμβάνονται μέτρα σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, όταν δηλαδή η Eurostat θα ανακοινώνει τα οριστικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς. Σε

περίπτωση απόκλισης ο υπ. Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει μέτρα ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος (1,75% ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018).

Μάλιστα για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της πρότασης, η διάταξη θα προβλέπει επίσης αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποχρέωση να κατονομάσει και να ψηφίσει τώρα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα οποία λόγω του ποσού θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Επιπρόσθετα με την πρόταση η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να δεσμευτεί ότι τα μέτρα θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών – μισθούς στο Δημόσιο, συντάξεις κοκ –, όπως θέλουν οι θεσμοί, καθώς η διάταξη θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων -φόροι-.

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η πρόταση πληροί τις απαιτήσεις του Eurogroup που ζήτησε νομοθέτηση, αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα. Ωστόσο πληροφορίες του Newmoney.gr αναφέρουν ότι οι θεσμοί, που κατά πάσα πιθανότητα θα δώσουν την απάντηση τους στο οικονομικό επιτελείο σήμερα κιόλας, διατηρούν σημαντικές ενστάσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές θέλουν παρακολούθηση και λήψη διορθωτικών μέτρων ανά τρίμηνο ή στη χειρότερη ανά εξάμηνο και πάντως όχι μία φορά το χρόνο και εκ των υστέρων, όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα αναμένεται να κριθεί η “τύχη” της συμφωνίας καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ακόμη και στο πακέτο των 5,4 δισ ευρώ. Κάτι που πυροδοτεί σενάρια για τις επιλογές που μπορεί να έχει πλέον ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα