Τι κρύβει το μένος της Κυβέρνησης για το ΔΝΤ

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πανστρατιά για να βγάλει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Αρχικά ο Πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του άρχισε να θέτει το ζήτημα της απομάκρυνσης του ΔΝΤ. Οι προσπάθειες δεν άντεξαν για πολύ χρόνο. Πριν από μερικές ημέρες στο Εurοgroup ο υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε δημοσίως να βάλει τέλος στη σχετική φιλολογία, δηλώνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ζητά την απομάκρυνση του ΔΝΤ

από το πρόγραμμα.

Ακολούθησαν διαρροές στον φιλοκυβερνητικό τύπο για την ανθελληνική πολιτική Π. Τόμσεν και το πώς υπονόμευσε τις συναντήσεις που είχε σε ευρωπαϊκές χώρες ο υπουργός Οικονομικών. Στη συνέχεια ήρθε η συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τσακαλώτος μαζί με την κ. Γεροβασίλη, όπου ζήτησαν να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ τη στάση του αλλά και οι δηλώσεις στη Βουλή του κ. Τσακαλώτου ότι το ΔΝΤ καθυστερεί την αξιολόγηση.

Ο Φρόυντ έλεγε πως από λάθος σε λάθος ανακαλύπτει κανείς όλη την αλήθεια και αυτό συμβαίνει τώρα στη Κυβέρνηση. Τον Μάρτιο λήγει η δανειακή σύμβαση του ΔΝΤ με τη χώρα μας και τόσο για την ΕΕ όσο και την ΕΚΤ, η διατήρηση της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαία και απαραίτητη. Το καλοκαίρι του 2015, στη συμφωνία που έγινε τότε με τους δανειστές αναφέρεται πως το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα δικαιούται να επαναφέρει όσα θέματα -δηλαδή μέτρα- θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς ή έχουν μπλοκάρει.

Πρόκειται για έναν όρο που «μηδενίζει το κοντέρ», καθώς επιτρέπει στο Ταμείο να βάλει πάνω στο τραπέζι συγκεκριμένα μέτρα και ζητήματα εφαρμογής τους. Και όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ είναι καλό για τα ελληνικά συμφέροντα, επειδή πιέζει την Ευρώπη να προχωρήσει σε ρύθμιση. Οσον αφορά όμως τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο , στο συνδικαλισμό και όλα τα άλλα θέματα με υψηλό πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση φοβάται ότι το ΔΝΤ μπορεί να της δημιουργήσει πολλά και απρόβλεπτα προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα