Τι γνωρίζουν και σορτάρουν τις τραπεζικές μετοχές;

του Δημήτρη Παφίλα

Tι γνωρίζουν περισσότερο τα τρία Funds (Lansdowne Partners, Marshall Wace, Oceanwood Capital management) και σορτάρουν αγρίως τις ελληνικές Τραπεζικές μετοχές; Τα τρία funds που ξεκίνησαν από το 2017 να σορτάρουν τις ελληνικές τράπεζες δεν δικαιώθηκαν στα stress tests, αλλά τώρα έχουν αρχίσει και προβληματίζουν ακόμα και εκείνους

τους επενδυτές οι οποίο θεωρούν ότι δεν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν βρεθεί έως και 60-70% χαμηλότερα από τις αυξήσεις κεφαλαίου το 2015, έτσι η πορεία τους έχει αρχίσει και πονοκεφαλιάζει τους ξένους επενδυτές. Το bid στις τράπεζες δεν βγαίνει και η αγορά καταρρέει με τις τράπεζες σε πτώση 7 -8%.

Οι αγοραστές είναι λίγοι και σε μια ρηχή αγορά είναι πολύ εύκολο για τα hedge funds με λίγα κεφάλαια να δώσουν την κατεύθυνση που θέλουν. Χθες δεν δυσκολεύθηκαν καθόλου καθώς η έκθεση της Deutsche bank ήταν αρνητική για τα NPE'S (Mη εξυπηρετούμενη έκθεση) των ελληνικών τραπεζών. Εξάλλου, εκείνοι που αγόρασαν τις τράπεζες την Δευτέρα, τις “ξεφορτώθηκαν” με φασαρία χθες, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο αντίλογος από τους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών είναι ότι, θα περιμένουν να δουν τις τιμές των ακινήτων στις εταιρείες επενδύσεων. “Αν οι αποτιμήσεις των ακινήτων είναι υψηλότερες, τότε δεν θα μιλάμε για NPE'S,” όπως λέει χαρακτηριστικά ένας ξένος επενδυτής ο οποίος επενδύει για λογαριασμό αμερικανικών κεφαλαίων.

Τα τρία προαναφερόμενα funds δεν περιμένουν, όμως, ούτε τα τέλη του 2018 για τις αποτιμήσεις, ούτε το 2019. Σορτάρουν σήμερα και οδηγούν την αγορά κάνοντας το ελληνικό χρηματιστήριο να μοιάζει μια ρηχή αναδυόμενη αγορά. Εντύπωση έχει προκαλέσει η επιμονή στο σορτάρισμα της μετοχής της ΔΕΗ.

Long σε Μotor Oil, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΛΘ

Το Lansdowne Partners το οποίο σορτάρει αγρίως τη μετοχή της Πειραιώς – παλαιότερα τον ρόλο αυτό είχε το Marshall Wace – σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr, διαθέτει μετοχές σε Μotor oil, Μυτιληναίο, και τα δύο λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ. Δηλαδή, το εγγλέζικο fund σορτάρει, από την μια πλευρά, τις τράπεζες και από την άλλη διαθέτει και long θέσεις, από τις οποίες, σε ορισμένες θέσεις, αποκομίζει και κέρδη.

Η στρατηγική τους μέχρι τώρα πρέπει να τους έχει φέρει κέρδη διότι διαφορετικά δεν θα συνέχιζαν. Πρόσφατα μάλιστα αύξησαν τις θέσεις short.

Keywords
Τυχαία Θέματα