FT: Ο Τσίπρας ψάχνει τρόπο να αποφύγει τις περικοπές ενόψει των εκλογών

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας, ψάχνει τον τρόπο να σταματήσει ή να καθυστερήσει τα μέτρα των περικοπών που συμφωνήθηκαν ως μέρος της εξόδου της χώρας απ' το τρίτο πακέτρο διάσωσης, επιμένοντας όμως ότι η Αθήνα θα διατηρήσει την γενική δημοσιονομική πειθαρχεία», γράφουν οι Financial Times.

Όπως

σημειώνει η εφημερίδα ο κ. Τσίπρας δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ότι η χώρα «συνεχίζει την πορεία της δημοσιονομικής σταθερότητας» και «αποφασίζει να αποφύγει τα λάθη και τις συμπεριφορές του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση».

Ωστόσο, είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την έναρξη ενός νέου γύρου περικοπών των συντάξεων τον Ιανουάριο, παρόλο που τα μέτρα εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο ως προϋπόθεση για την εκκαθάριση της τελικής διάσωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι περικοπές, τις οποίες υποστηρίζει το ΔΝΤ, θα περιορίσουν την οικονομία και δεν είναι απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου του επόμενου έτους για ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η Ελλάδα παραμένει υπό την επίβλεψη της τρόικα, της οποίας ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, ξεκίνησε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι FT, ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει και μία δύσκολη εκλογική διαδικασία τον επόμενο χρόνο. Μία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο έδινε προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ σε ο,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να γίνει το πρώτο κόμμα μετά το ξέσπασμα της κρίσης που θα μπορούσε να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ένα τεντωμένο σχοινί προσπαθώντας από τη μία να μην προκαλέσει τους δανειστές και από την άλλη να διατηρήσει το κόμμα ενωμένο και να προσπαθήσει να κερδίσει ψηφοφόρους ενόψει πρόωρων εκλογών», σχολιάζει στην εφημερίδα η Μιράντα Ξαφά του Centre for International Governance Innovation. «Το ζήτημα των συντάξεων διχάζει ιδιαίτερα», προσθέτει.

Έξοδος και παροχές

Στην ομιλία του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας απ' τις διεθνείς διασώσεις τον περασμένο μήνα, μετά από οκτώ χρόνια, ως «μια νέα αρχή» και «ένα ιστορικό διάλειμμα από το παρελθόν». Νωρίτερα είχε ανακοινώσει φορολογικές ελαφρύνσεις και υψηλότερες κοινωνικές παροχές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 30% του ετήσιου φόρου ακίνητης περιουσίας που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού, χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για επαγγελματίες, επιδοτήσεις ενοικίου για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά αντισταθμίζονται από τη βελτιωμένη είσπραξη φόρων και τους αυστηρούς ελέγχους των δαπανών σε άλλους τομείς. Η κυβέρνηση όμως σχεδιάζει και άλλα μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές στους συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ σταδιακά μεταξύ 2019 και 2022.

Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει υπό αυστηρή επιτήρηση απ' τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που έχουν Πορτογαλία και Ιρλανδία. Οι αξιολογήσεις της μεταμνημονιακής πορείας της χώρας θα γίνεται ανά τρίμηνο και όχι ανά εξάμηνο όπως γίνεται στις άλλες δύο χώρες που εξήλθαν από προγράμματα προσαρμογής.

Η κρατικοποίηση του Ντυνάν

Ο κ. Τσίπρας επίσης έδωσε ένα απρόσμενο χτύπημα σε εν δυνάμει επενδυτές, ανακοινώνοντας ότι το ελληνικό κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο ενός μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου στην Αθήνα, παρόλο που το νοσοκομείο ήταν σε διαδικασία πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Πέντε υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων δύο διεθνή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και ένας επενδυτής του Περσικού Κόλπου που διαμορφώνει πολυτελή παραθαλάσσια ξενοδοχεία κοντά στην Αθήνα, υπέβαλαν προσφορές για το νοσοκομείο. Η πώληση επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο.

«Αυτή δεν είναι η σωστή κίνηση, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, εφόσον θέλουν να προσελκύσει μεγάλης κλίμακας ξένες επενδύσεις για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σχολιάζει στην εφημερίδα σύμβουλος που συνδέεται με το διαγωνισμό. «Μία ξαφνική αναστροφή, όπως αυτή, θα πλήξει ιδιαίτερα το επενδυτικό κλίμα», προσθέτει στους FT.

Keywords
Τυχαία Θέματα