Τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε 28 χρόνια αναμένεται να παρουσιάσει η Κίνα τη Δευτέρα

Τα δεδομένα που πρόκειται να δημοσιεύσει η Κίνα τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στα χαμηλότερα επίπεδα σε 28 χρόνια το 2018, εν μέσω εξασθένησης της εγχώριας ζήτησης και των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας πίεση στο Πεκίνο για τη θέσπιση περισσότερων μέτρων στήριξης για την αποφυγή μιας πιο έντονης επιβράδυνσης.

Οι αυξανόμενες ενδείξεις αδυναμίας στην Κίνα - η οποία έχει δημιουργήσει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης

την τελευταία δεκαετία - προκαλούν ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και έχουν μεγάλες επιπτώσεις στα κέρδη για επιχειρήσεις που κυμαίνονται από την Apple έως τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της χώρας δεσμεύτηκαν να στηρίξουν περισσότερο την οικονομία φέτος για να μειώσουν τον κίνδυνο μαζικών απωλειών θέσεων εργασίας, αλλά απέκλεισαν μια «πλημμύρα» μέτρων στήριξης, όπως αυτή που εξαπέλυσε το Πεκίνο στο παρελθόν, η οποία άφησε ένα βουνό από χρέος.

Οι αναλυτές σε μια δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα παρουσιάσει αύξηση κατά 6,4% στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου το προηγούμενο έτος, από το 6,5% του προηγούμενου τριμήνου, φτάνοντας στα αντίστοιχα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2009 στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2018 στο 6,6%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 και από το αναθεωρημένο 6,8% το 2017.

Με μέτρα τόνωσης να χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να μπουν σε εφαρμογή, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι οι συνθήκες στην Κίνα είναι πιθανό να επιδεινωθούν κι άλλο, πριν βελτιωθούν, και να παρατηρήσουν περαιτέρω επιβράδυνση - στο 6,3% φέτος. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα πραγματικά επίπεδα ανάπτυξης είναι ήδη πολύ πιο αδύναμα από ό, τι υποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία.

Ακόμα κι αν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία στις τρέχουσες συνομιλίες, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι δεν θα αποτελούσε πανάκεια για την κινεζική οικονομία, αν το Πεκίνο δεν μπορέσει να ενισχύσει τις αδύναμες επενδύσεις και τη ζήτηση των καταναλωτών.

Η Κίνα θα ανακοινώσει τα στοιχεία του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο και το ΑΕΠ του 2018 τη Δευτέρα, μαζί με την παραγωγή του Δεκεμβρίου, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα