Τι απέγιναν οι BRICS;

Το ακρωνύμιο BRIC δημιουργήθηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs, Jim O'Neill το 2001. Προέβλεπε ότι τέσσερις αναδυόμενες οικονομίες -η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα- ήταν έτοιμες να αναμόρφώσουν της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι διαφωνούντες με την πρόβλεψη θεωρούσαν ότι οι χώρες αυτές ήταν πολύ διαφορετικές πολιτισμικά και κοινωνικά για να μπορούν να ομαδοποιηθούν και ότι τελικά ήταν ένα τέχνασμα του marketing της

Goldman Sachs.

Ωστόσο, κατά την πρώτη δεκαετία, οι χώρες αυτές επιβεβαίωσαν τις αρχικές προβλέψεις του «νονού» τους. Οι επενδυτικές τράπεζες, οι ομάδες προβληματισμού και ο ακαδημαϊκός κόσμος κεφαλαιοποίησαν τις επιτυχίες και όλοι μιλούσαν για τις BRIC. Το 2010, στην ομάδα προστέθηκε η Νότια Αφρική, και το ακρωνύμιο έγινε BRICS.

Μέσα σε 10 χρόνια (από το 2003) οι χώρες αυτές που κατείχαν λιγότερο από το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ έφτασαν το ποσοστό τους στο 30%. Η Κίνα και η Ινδία αυξάνονταν εκθετικά, ενώ οι αυξανόμενες τιμές των βασικών προϊόντων κράτησαν τη Βραζιλία και τη Ρωσία σε ικανοποιητικό ρυθμό ώστε να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του O'Neill.

Αλλά λίγο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι εξωτερικοί παράγοντες, σε συνδυασμό με σοβαρές εσωτερικές αναταραχές, αποδείχτηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια για την ομάδα. Και ενώ η Κίνα και η Ινδία αναπτύσσονται σταθερά και σήμερα, η Ρωσία και η Βραζιλία πλέον βρίσκονται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πηγή: CNBS

Keywords
Τυχαία Θέματα