Θετικό γύρισμα στις ευρωαγορές λόγω ΕΚΤ - «Βουτιά» για το ευρώ

Θετικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το μεσημέρι της Πέμπτης μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τέλος του προγράμματος μαζικής αγοράς ομολόγων ενώ το ευρώ υποχωρεί 1% έναντι του δολαρίου.

Αναλυτικά πριν από λίγο o πανευρωπαϊκός Stoxx600 σημείωνε άνοδο +0,57%. Στα ταμπλό, ο FTSE 100 στο +0,45%, ο DAX στο +0,75%, ο CAC 40 στο +0,90%, o ΙBEX 35 +0,13%, ο FTSE MIB +0,6% και ο PSI 20

-0,32%.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους έπειτα από τη συνεδρίαση του ΔΣ στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις καθαρές αγορές τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος με τον υφιστάμενο ρυθμό των €30 δισ. το μήνα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο μηνιαίος ρυθμός των αγορών θα μειωθεί στα €15 δισ. μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να τερματιστούν οι καθαρές αγορές.

Τις χειρότερες επιδόσεις σημειώνει ο κλάδος των μίντια με πτώση πάνω 0,5%. Ο κλάδος επηρεάστηκε σημαντικά από τις επιδόσεις της διαφημιστικής WPP, η μετοχή της οποίας υποχωρεί κατά 1,3%, μετά από μια θερμή ετήσια γενική συνέλευση. Το 30% των μετόχων καταψήφισε την πρόταση για την πληρωμή του πρώην επικεφαλής Martin Sorrell, που έφυγε από την εταιρεία τον Απρίλιο μετά από ισχυρισμούς για παραποίηση στοιχείων. Το 17% των μετόχων καταψήφισε και την επανεκλογή του προέδρου Roberto Quarta.

Keywords
Τυχαία Θέματα