Θετικά πρόσημα στη Wall Street – Όλα τα βλέμματα στη Fed (upd)

(last update 18.00)

Θετικά πρόσημα επικρατούν την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να περιμένουν την αποψινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση ενός… φρικτού μήνα για τις μετοχές.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,36% με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 33.171 μονάδες. Από εκεί και πέρα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 βρίσκεται στο +0,52% και

τις 4.215 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,69% και ανέρχεται στις 12.940 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών είναι προσανατολισμένη στη Federal Reserve, η οποία στις 20.00 ώρα Ελλάδας θα ανακοινώσει την απόφαση για το ύψος των επιτοκίων. Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα του 5,25% – 5,50%, με τους τραπεζίτες να διατηρούν το πόδι στο φρένο.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι θα περιμένει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των μέχρι στιγμής αυξήσεων επιτοκίων στον πληθωρισμό, προτού αποφασίσει να δράσει εκ νέου.

Οι επενδυτές, φυσικά, θα εστιάσουν στα όσα θα αναφέρει ο Πάουελ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, προσδοκώντας να καταλάβουν τις προθέσεις του κεντρικού τραπεζίτη σχετικά με τις επόμενες κινήσεις.

Πάντως, λίγο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα προξένησαν ικανοποίηση στους ειδικούς, καθώς ο ρυθμός ανόδου στις αποδοχές επιβραδύνθηκε στο +5,7%, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 2ετίας. Την ίδια ώρα, οι νέες θέσεις τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 113.000 έναντι των εκτιμήσεων περί 130.000.

Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα συμβάλλει μεσοπρόθεσμα στην περαιτέρω αναχαίτιση του πληθωρισμού, καθώς η «χαλάρωση» των συνθηκών στην αγορά εργασίας επηρεάζει πτωτικά την πορεία των τιμών.

Στο μεταξύ, γνωστό έγινε και το πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, με το υπουργείο Οικονομικών να προαναγγέλλει την άμεση έξοδο στις αγορές, με στόχο την άντληση 112 δισ. δολαρίων -όσο δηλαδή περίμεναν και οι ειδικοί. Αυτό επιδρά ανακουφιστικά στις αποδόσεις των 10ετών τίτλων, οι οποίες υποχωρούν ελαφρώς στο 4,86%.

Η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street έρχεται μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του Οκτωβρίου, ο οποίος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος αρνητικός μήνας. Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν τον μήνα με απώλειες 1,4% και 2,2%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε στο -2,8%.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της WeWork κατρακυλά κατά τουλάχιστον 35%, καθώς δημοσίευμα της The Wall Street Journal κάνει λόγο για πιθανή υπαγωγή της εταιρείας στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ. Απώλειες κατά 1% εμφανίζει και η μετοχή της Advanced Micro Devices, με τους επενδυτές να αποδοκιμάζουν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του δ’ τριμήνου. Τέλος, οι μετοχές των Ford και General Motors ενισχύονται άνω του 1%, χάρη στην αναβάθμιση της σύστασης της Barclays σε «overweight».

Διαβάστε ακόμα

Το τρολ του ΣΥΡΙΖΑ Πεν Νταλαούρα (ή κατά κόσμον Θάνος-PR expert), ο ελληνοϊταλικός πόλεμος των τρένων, τα δύσκολα στη Vivartia και τα… ανακλινόμενα παράθυρα

Eπαγγελματίες: Κερδισμένοι και χαμένοι από τον… ελάχιστο «μισθό» 780 ευρώ

Νέο project -έκπληξη στο Ελληνικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα