Θα είναι ο Σόιμπλε ο επόμενος πρόεδρος της Γερμανίας;

Ο Γερμανός πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του, γεγονός που μάλλον οδηγεί σε πρόωρη έναρξη της προεκλογικής περιόδου στη χώρα, ενώ επιτρέπει στην Άγκελα Μέρκελ να προτείνει τον αντικαταστάτη του.

Ο κ. Γκάουκ, 76 ετών πρώην Προτεστάντης πάστορας προερχόμενος από την Αν. Γερμανία, ο οποίος ανέλαβε την θέση του προέδρου της Γερμανίας το 2012, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει τον Μάρτιο του 2017.

Ο αντικαταστάτης του θα επιλεχθεί από μία ειδική ομοσπονδιακή επιτροπή και

όχι μέσω εκλογών, κάτι το οποίο καθιστά απίθανο να καταλάβει την έστω και τυπική θέση του Γερμανού προέδρου κάποιος λαϊκιστής.

«Η χώρα μας διαθέτει πολίτες και λειτουργικούς οργανισμούς πολύ καλούς, ως εκ τούτου η αλλαγή στη θέση του ομοσπονδιακού προέδρου δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας», τόνισε ο κ. Γκάουκ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Υποστήριξε ότι αποχωρεί, γιατί δεν έχει «την ενέργεια και τη ζωτικότητα» που χρειάζεται για μία νέα πενταετή θητεία.

Αν και είναι ακόμη νωρίς και η κυρία Μέρκελ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα διεκδικήσει και τέταρτη θητεία ως καγκελάριος, το κενό θα δημιουργήσει αρκετές ζυμώσεις ώστε ο κυβερνητικός συνασπισμός να καταθέσει μία κοινή πρόταση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ελαφρώς νωρίτερα, με δεδομένο ότι οι βουλευτικές εκλογές γίνονται το φθινόπωρο του 2017.

Η φημολογία ανθεί για το κατά πόσο θα υπάρξει κοινός υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU) και Χριστιανοκοινωνικής ένωσης (CSU), με δεδομένων και των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των δύο κομμάτων για το μεταναστευτικό. Υπάρχει, επίσης, μία φήμη που υποστηρίζει ότι θα υπάρξει κοινή πρόταση από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Πρόεδρος ο Σόιμπλε;

Ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε εμφανίζεται ως ένας πιθανός υποψήφιος, ενώ σε αυτήν την περίπτωση η κυρία Μέρκελ θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Ο 73χρονος Σόιμπλε είναι ο μακροβιότερος βουλευτής, ο «πρύτανης» του Eurogroup και ένας αποφασιστικός σύνδεσμος μεταξύ CDU και CSU. Μόνο δύο ακόμη άνθρωποι παραμένουν δίπλα στη Μέρκελ από το 2005 που ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία έως και σήμερα: η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα βον ντε Λέγιεν και ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Όμως ο κ. Σόιμπλε πιθανώς να δυσκολευθεί να κερδίσει μία διακομματική στήριξη, με δεδομένο ότι έχει κατηγορηθεί για τη σκληρή στάση, κυρίως έναντι της Ελλάδας. Άλλωστε η κυρία Μέρκελ δεν τα κατάφερε και πολύ καλά στο παρελθόν στην επιβολή δικού της ανθρώπου στη θέση του προέδρου της Γερμανίας. Το 2012 στήριξε τον κ. Γκάουκ, αφού ο δικός της εκλεκτός, Κρίστιαν Γουλφ αποχώρησε από την προεδρία.

Πάντως τα καθήκοντα του Γερμανού προέδρου περιλαμβάνουν την εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό, αν και ο κ. Γκάουκ έχει παρέμβει και στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα και κυρίως στο θέμα με το οποίο η κυρία Μέρκελ χειρίστηκε την προσφυγική κρίση.

Η αποχώρησή του δίνει μία ευκαιρία στην κυρία Μέρκελ να ανανεώσει τους δεσμούς μεταξύ CDU και CSU. Η στήριξη στα δύο κόμματα υποχώρησε, βάσει τελευταίας δημοσκόπησης, στο 30% και τον Σοσιαλδημοκρατών στο 19%, ευρισκόμενες και οι δύο σε ιστορικό χαμηλό.

Keywords
Τυχαία Θέματα