Θ. Κόντες: Είναι αδύνατον να γίνουν επενδύσεις σε όλα λιμάνια της χώρας

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η αξιοποίηση των ελληνικών λιμανιών αποτελεί ένα χρόνιο και βασικό θέμα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σχεδόν 1.000 μικρότερων λιμανιών, οι μαρίνες για τα γιώτ, η στόχευση στα κρουαζιερόπλοια νέας εποχής που είναι μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα και η ναυπηγοεπισκευή, αλλά και η ανάγκη λήψης νέων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος από τα πλοία

σύμφωνα με τις διεθνείς επιταγές δημιουργούν ένα μωσαϊκό το οποίο χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Τα προβλήματα είναι πολλά και ο χρόνος ο μεγάλος αντίπαλος για το σύνολο της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας.

«Οι υποδομές και οι προγραμματισμοί στους λιμένες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών μας, έχουν άμεση προτεραιότητα για την πολιτεία και θα πρέπει να παρθούν οι σωστές αποφάσεις, για να εκμεταλλευτούμε τα μέγιστα από τα ποικίλα οφέλη τους. Το παρών καθεστώς λιμένων φαίνεται να είναι αρκετά προβληματικό, όσον αφορά την ιδιοκτησία, αλλά και τη διαχείριση αυτών. Από τα 1.000 και πλέον λιμάνια, τα 13 διοικούνται από Οργανισμούς Λιμένος που είναι ανώνυμες εταιρείες, άλλα 13 ανήκουν στο κράτος μέσω διαφόρων κρατικών Οργανισμών και περίπου 70 ανήκουν στους Δήμους και διοικούνται με αντίστοιχα συμβούλια Λιμενικών Ταμείων. Για τα υπόλοιπα, κυρίως μικρά, λιμάνια είναι ιδιαίτερα αμφίβολο το ιδιοκτησιακό καθεστώς με ανύπαρκτη διοίκηση διαχείρισης» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες:

«Αναφορικά με τους 42 κύριους τουριστικούς λιμένες – κρουαζιέρας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νήσων, οι πλέον οργανωμένοι είναι του Πειραιά, της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, του Κατακόλου, της Θεσσαλονίκης κλπ. που υποδέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό κρουαζιεροπλοίων, μεταφέροντας μεγάλο αριθμό τουριστών».

Θαλάσσιος Τουρισμός

Ο Θεόδωρος Κόντες στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μαρίνες επισημαίνοντας ότι:

«Στον θαλάσσιο τουρισμό συμπεριλαμβάνεται και ένας μεγάλος αριθμός μαρινών, στην τεράστια ακτογραμμή της Επικράτειας, περίπου 280 τον αριθμό. Πρέπει και στην περίπτωση των μαρινών να γίνει προγραμματισμός, ανάλογα με τη ζήτηση και το ενδιαφέρον των πελατών. Χρειάζεται να εκπονηθούν μελέτες για έργα υποδομής που απαιτούνται σε μια σύγχρονη μαρίνα» και συμπλήρωσε:

«Σχετικά με τις υποδομές σε τουριστικές περιοχές, σημασία έχουν οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και άλλοι προορισμοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.
- Οι σύγχρονες μαρίνες σε τουριστικούς προορισμούς είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του yachting και ιδιαίτερα για τα mega yachts.
Υπάρχουν μαρίνες σήμερα με μεγάλη λίστα αναμονής όπως της Κω, αλλά και μαρίνες δυστυχώς άδειες όπως της Β. Χίου.
- Κατά συνέπεια είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός επέκτασης, αλλά και δημιουργίας νέων μαρινών, αν θέλουμε πραγματικά να αναπτυχθεί το yachting. Και φυσικά να προβλεφθούν υποδομές για παροχή υπηρεσιών-services, ούτως ώστε να υπάρξει περαιτέρω εκμετάλλευση για όλο το έτος, συμπεριλαμβανομένων επισκευών, χειμερινό ελλιμενισμό κλπ.».

Εμπορικοί λιμένες

Για τους εμπορικούς λιμένες, το ενδιαφέρον σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΚΦΝ «εστιάζετε στη βιομηχανία, τα οδικά δίκτυα, για να γίνει ο προγραμματισμός υποδομών για την προσέλκυση συγκεκριμένων πλοίων όπως Containers, RO – RO κλπ. Είναι λοιπόν απαραίτητο από την πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία να ζητείται από τις Διοικήσεις Λιμένων να μεριμνούν για την εκπόνηση Master Plans, για να αξιολογηθούν οι απαιτήσεις και να δοθούν οι ανάλογες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη τους μαζί με τις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης, η συνένωση λιμένων εσε διάφορες περιοχές με κοινή διαχείριση, θα βοηθήσουν περαιτέρω στη σωστή εκμετάλλευση και διαχείριση αυτών, όπως έχει εφαρμοστεί στο Λιμενικό Ταμείο Ευβοίας».

Επενδύσεις

Για τις επενδύσεις στα λιμάνια τόνισε ότι «είναι αδύνατον να γίνουν επενδύσεις σε όλα τα λιμάνια της επικράτειας που να φορούν όλες τις λιμενικές χρήσεις. Έχουμε ήδη παράδειγμα επενδύσεων σε μεγάλους λιμένες της Χώρας που ποτέ δεν εξυπηρέτησαν τον σκοπό.

Οι επενδύσεις σε τουριστικούς λιμένες είναι οι πιο δύσκολες αποφάσεις, διότι πρέπει να συνδυασθούν με οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, ιδιαίτερα για τους homeporting προορισμούς, συμπεριλαμβάνοντας επίσης τις εγκαταστάσεις στεριάς και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τάση μεγέθους των κρουαζιεροπλοίων μεταφερόντων πλέον των 5.000 επιβατών» και συμπλήρωσε:

«Οι νέοι τουριστικοί προορισμοί συνεχώς αυξάνονται και εδώ βέβαια απαιτείται περαιτέρω λογική και προγραμματισμός επενδύσεων με σταδιακή εφαρμογή, μέχρι να εδραιωθούν οι προορισμοί αυτοί από τους tour operators και ικανοποιούν τους επισκέπτες.

Η λύση των ναυδέτων και οι κινητές πλατφόρμες τύπου sea walk που είναι πλωτές προβλήτες, είναι εγκαταστάσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις άμεσα με χαμηλότερο κόστος, σε σύγκριση με την κατασκευή των μόνιμων εγκαταστάσεων, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους προορισμούς, για τον ίδιο σκοπό».

Ναυπηγεία

«Ο προγραμματισμός και η σωστή διαχείριση των ναυπηγείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη εκμετάλευση της ναυτιλιακής βιομηχανίας που τόσα μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα» δήλωσε ο Θ.Κόντες:

«Είναι άκρως απογοητευτικό να προγραμματίζονται δεξαμενισμοί ελληνόκτητων πλοίων ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας σε Μάλτα και Τουρκία.
Τα τελευταία νέα για την Σύρο, οι προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά, αλλά και ο προγραμματισμός της COSCO, για την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, μας δίνουν θάρρος να ελπίζουμε.

Με την εξέλιξη των ναυπηγείων και την οργάνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, θα υπάρξουν μεγάλα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα, με κυρίαρχο αυτό της απασχόλησης εργαζομένων, μειώνοντας έτσι σημαντικά την ανεργία».

Προστασία περιβάλλοντος

Για την προστασία του περιβάλλοντος, θαλάσσιου και ατμοσφαιρικού, απαιτούνται ιδιαίτερες παρεμβάσεις μια που τα περισσότερα λιμάνια βρίσκονται μέσα στις πόλεις.

«Το πρόγραμμα Cold Ironing, με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων από ναυτική βιομηχανία κατά την παραμονή των πλοίων στους λιμένες, είναι σε προχωρημένο στάδιο, μέσω της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, στους χώρους πρόσδεσης των πλοίων» υπογραμμίζει ο Θ.Κόντες:

«Έτσι λοιπόν, τα μεγάλα λιμάνια όπως του Πειραιά, της Ελευσίνας, της Θεσσαλονίκης και της Πατρών, μελετούν τέτοιες εγκαταστάσεις παροχής ρεύματος, ώστε από τα πλοία που προσεγγίζουν να υπάρχουν μηδενικές εκπομπές.

Επιπροσθέτως και για να προωθηθεί το Cold Ironing σε αρκετούς εμπορικούς, αλλά και τουριστικούς λιμένες διεθνώς, εξετάζεται η εξασφάλιση προτίμησης εμπορικών πλοίων «Clean Ships» από τους Shippers, αλλά και μειωμένες τιμές παροχής υπηρεσιών στους συγκεκριμένους λιμένες.

Η σωστή οργάνωση και διαχείριση των λιμένων της Επικράτειας είναι αναγκαία τόσο για τη δημιουργία όρων προσέλκυσης των πλοίων, όσο και για την αναβάθμιση αυτών από οικολογικής πλευράς.

Προς τον σκοπό αυτό εντάσσεται και η δημιουργία μεταπτυχιακού στο τεχνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για «διαχείριση – λιμένων» / “Port Management” το οποίο ίδρυσε και επιμελείται ο πρύτανης και καθηγητής Κωνσταντίνος Μουτζούρης»

Keywords
Τυχαία Θέματα