Ένα μεταρρυθμιστικό big bang

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ που κυκλοφόρησε στις 19 Απριλίου 2018 – «Οικονομία & Επιχειρήσεις»- διαβάζω για «τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν παραγωγικές επενδύσεις για την αναπτυξιακή εκτίναξη της οικονομίας». Χιλιοειπωμένες κουβέντες θα πείτε – δεν έχετε άδικο αλλά σκεφθείτε και το γεγονός ότι ο ΣΕΒ δεν είναι ένα think tank αλλά ένας φορέας εργοδοτών που με τα χρόνια προσπαθεί να οικοδομήσει μια νέα

ταυτότητα πάνω σε αντικρουόμενα επιχειρηματικά, τοπικά και κλαδικά, συμφέροντα και να «μιλήσει» ως ηγέτης του κόσμου της αγοράς απέναντι στην εξουσία…

Άλλοτε το πετυχαίνει, άλλοτε όχι. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια μετράει και το αποτύπωμα της κίνησης ή και της επιλογής. Στο πρόσφατο δελτίο διαβάζω: « ο ΣΕΒ υποστηρίζει ένα δυναμικό σενάριο διπλασιασμού των παραγωγικών επενδύσεων, με ετήσιο ρυθμό αύξησης επενδύσεων άνω του 10%, από €22,5 δισ. το 2017 σε €45 δισ. περίπου το 2024, ή στο 20% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα ο μέσος όρος των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή €3 δισ. έως €3,5 δισ. πρόσθετες επενδύσεις ετησίως.

Ο χρόνος αυτός μπορεί να συντομευθεί και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν η Ελληνική Πολιτεία επιλέξει ένα μεταρρυθμιστικό big bang εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις που θα μας ξεχωρίσουν από τον διεθνή επενδυτικό ανταγωνισμό, ως χώρας φιλικής και ελκυστικής στις βιομηχανικές και τεχνολογικές επενδύσεις, ως χώρας που ενεργά φροντίζει για την αξιοποίηση των κεφαλαίων, όχι μόνο προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αλλά και προς όφελος των επενδυτών που αναλαμβάνουν επενδυτικούς κινδύνους».

Από το απόσπασμα αυτό κρατώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση την θέση για το αναγκαίο και απαραίτητο «μεταρρυθμιστικό big bang» από την πλευρά του πολιτικού προσωπικού της χώρας και ιδιαίτερα, της κυβερνητικής εξουσίας. Μια θέση που πρέπει να υποστηριχθεί από τώρα και πέρα πολύ πιο ενισχυμένη και σε ένταση και σε έκταση ακροατηρίου.

Και αυτό έχει την σημασία του. Ο ΣΕΒ στις μέρες μας πρέπει να έχει και το ρόλο ενός προνομιακού συνομιλητή της κοινωνίας των πολιτών, της δημιουργικής και παραγωγικής Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα