Τέσσερα στα 10 αεροδρόμια στην Ευρώπη έχουν πλέον ιδιώτες επενδυτές

Της Στεφανίας Σούκη

Οι ιδιώτες επενδυτές στα αεροδρόμια ανά την Ευρώπη δεν είναι μόνο ελληνικό... φαινόμενο, που υπαγορεύεται από την ανάγκη για αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ποσοστό 41% των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, 205 στο σύνολο, έχουν αυτή την στιγμή ιδιώτες μετόχους, νούμερο αυξημένο σε ποσοστό 22% σε σύγκριση με τις αρχές της δεκαετίας, το 2010.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα του ACI Europe (Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Eυρώπης), το οποίο επικαιροποίησε για το 2016 τη μελέτη που είχε πραγματοποιήσει το 2010 αναφορικά

με το μερίδιο των ιδιωτών επενδυτών στα αεροδρόμια της Ε.Ε..

Με βάση την έρευνα, από το σύνολο των 500 ευρωπαϊκών αεροδρομίων (τα 355 αφορούν τα αεροδρόμια εντός Ε.Ε.) συνολικά 295 λειτουργούν αποκλειστικά με όρους και μετόχους Δημοσίου, 126 είναι μικτού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ 79 λειτουργούν αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές. Ειδικά για την Ε.Ε., από τα 355 αεροδρόμια συνολικά που λειτουργούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 189 είναι αποκλειστικά δημόσια, 106 χαρακτηρίζονται ως ''μικτού'' ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ 60 έχουν ως μετόχους τους μόνο ιδιώτες.

Πώς μεταφράζονται τα νούμερα αυτά σε ποσοστά; Το 2010 ένα 78% των αεροδρομίων σε όλη την Ευρώπη ήταν αποκλειστικά δημόσια, ένα 13% αντιστοιχούσε σε αυτά που είχαν μετόχους το Δημόσιο αλλά και ιδιώτες, ενώ αποκλειστικά ιδιωτικά ήταν ένα 9%. Εν έτει 2016, ένα 59% των ευρωπαϊκών αεροδρομίων είναι αποκλειστικά δημόσια, ''μικτά'' είναι ένα 25,2% και αποκλειστικά ιδιωτικά είναι ένα 15,8%.

Πρόκειται για μία διαδικασία ''εμπορευματοποίησης'' των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, σχολιάζει η έρευνα, η οποία είναι σημαντική για το διεθνή ανταγωνισμό, δεδομένου ότι η λειτουργία των αεροδρομίων ''τρέχει'' σε αυτή την περίπτωση με όρους επιχείρησης και όχι με όρους δημοσίων υποδομών.

Ο... ανταγωνισμός, με τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων, έχει οδηγήσει τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια - ανεξαρτήτως του μεγέθους τους - να αγωνίζονται για την ανάπτυξη - προσθήκη δρομολογίων, την αύξηση της κυκλοφορίας και της αποτελεσματικότητας τους, την ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών τους και την αναζήτηση χρηματοδότησης για νέες επενδύσεις.

Από την άλλη πλευρά, πολλές ιδιωτικοποιήσεις συνάντησαν μεγάλες αντιστάσεις, ενώ πολλά από τα αεροδρόμια που διατηρούν πλήρως σήμερα το δημόσιο χαρακτήρα τους έχουν υιοθετήσει πιο ''εμπορικές'' πρακτικές.
Μία πραγματικότητα η οποία επιβεβαιώνει "τις τεράστιες αλλαγές που έχουν γίνει ήδη στην αεροπορική βιομηχανία", επισημαίνει το ACI Europe και "τονίζει το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τώρα λειτουργούν ως επιχειρήσεις και επικεντρώνονται στη συνδεσιμότητα, τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, τη διαφοροποίηση των εσόδων τους και τις βιώσιμες επενδύσεις".

Keywords
Τυχαία Θέματα