Τεριζάκης (Stella Mare): Η προστιθέμενη αξία του γαύρου και της σαρδέλας

του Κώστα Τσαούση

Τις περισσότερες φορές το ακαταμάχητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επώνυμων συσκευασμένων ελληνικών προϊόντων που διαθέτουν αποδεδειγμένες και πιστοποιημένες προδιαγραφές υψηλής ποιότητας είναι το εξής: Μπορούν δίχως διαμεσολάβηση να φτάσουν στο τραπέζι ενός πολυάσχολου εργένη, ενός ζευγαριού ή και μιας οικογένειας και να αποτελέσουν μέρος του γεύματος. Ακόμη περισσότερο μπορούν στην κουζίνα τους να αποτελέσουν μια πολύ καλή βάση για δημιουργικές γευστικές... εξορμήσεις.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η μεσσηνιακή επιχείρηση Stella Mare. Με όπλα της τα

φθηνά λαϊκά ψαράκια της ελληνικής θάλασσας, τον γαύρο και τη σαρδέλα, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να φτιάξει μια μεγάλη γκάμα επιλογών κατευθείαν για το τραπέζι - από ένα απλό, εύκολο και γρήγορο μεζέ μέχρι ένα καλό, χορταστικό φαγητό δίπλα σε μια σαλάτα εποχής. Εξ ου και το μότο της επιχείρησης «Από τον αφρό της θάλασσας στο πιάτο σας».

Επικεφαλής της επιχείρησης που βρίσκεται λίγα μέτρα από τη θάλασσα -στη Μαραθόπολη, ένα γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι της Μεσσηνίας, με θέα τη θρυλική, από τις ιστορίες πειρατών, νήσο Πρώτη- είναι ο Γιώργος Τεριζάκης.

Το ποιος είναι και το τι έχει κάνει φαίνεται στο βιογραφικό σημείωμα που βρήκα στο Διαδίκτυο (www.pan-orama.org/terizakisgiorgos/). Το φιλοξενώ ολόκληρο εδώ: «Ο Γιώργος Τεριζάκης γεννήθηκε το 1966 στη Μαραθόπολη Μεσσηνίας. Είναι το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας Τεριζάκη, η οποία για τρεις γενιές ασχολείται με την αλιεία.
Πνεύμα δραστήριο, στρέφεται στο ελεύθερο επάγγελμα και από τα 14 χρόνια του επιδίδεται στο λιανικό εμπόριο ανοίγοντας ιχθυοπωλείο. Από το 1987 ως το 1995 αναπτύσσει την οικογενειακή επιχείρηση αποκτώντας διαδοχικά τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ πρωτοπορεί με τη μετάκληση Αιγυπτίων ναυτεργατών για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικών χεριών στoν χώρo.

Σύντομα ανοίγεται στο εμπόριο χονδρικής το οποίο τον κερδίζει ολοκληρωτικά. Ηδη το 1995 προμηθεύει με αλιεύματα όλη την Πελοπόννησο και ανοίγει συνεργασίες με ολόκληρη την Ελλάδα. Παράλληλα ταξιδεύει στο εξωτερικό και αναζητά συνεργασίες και ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παρατηρώντας την αλλαγή των οικονομικών συνθηκών αλλά και των διατροφικών συνηθειών στην Ελλάδα, το 2004 ιδρύει την εταιρεία Stella Mare με στόχο να προχωρήσει και στον τομέα της επεξεργασίας και τυποποίησης αλιευμάτων. Συλλαμβάνει την ιδέα παραγωγής νέων προϊόντων που στηρίζονται στην παράδοση και υπηρετούν σύγχρονες ανάγκες.

Το 2013 η εταιρεία κερδίζει το πρώτο βραβείο επιχειρηματικότητας στον διαγωνισμό του ομίλου Libra. Το έργο, που εντάσσεται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ολοκληρώνεται σε έναν χρόνο. Η παραγωγή ξεκινά το β’ εξάμηνο του 2014 και ήδη έχουν αρχίσει εξαγωγές παγκοσμίως.

Ο Γιώργος Τεριζάκης είναι σήμερα παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Ζει στη Μεσσηνία της οποίας αποτελεί δραστήριο μέλος, ασχολούμενος εντατικά με τα κοινά. Λάτρης της φύσης και της ιππασίας, ξεκουράζεται φροντίζοντας τα αγαπημένα του άλογα. Δημιουργικό πνεύμα, ανήσυχο, αναζητά συνεχώς το νέο, το καινοτόμο, πάντα προσανατολισμένος στο πώς θα αναπτύξει τον τόπο του που τόσο αγαπά και πιστεύει στις δυνατότητές του».

Μιλώντας για τη Stella Mare δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τη στιγμή της μεγάλης παραγωγικής στροφής της δεν έχουν περάσει ούτε 5 χρόνια. Οπως και ότι η στροφή της συνδέεται άμεσα με την ανταπόκριση στις νέες, σύγχρονες ανάγκες της καθημερινότητας (ένα εύκολο, γρήγορο, ποιοτικό φαγητό σε ανταγωνιστική τιμή) αξιοποιώντας τόσο την παράδοση των γεύσεων όσο και τον πλούτο της ελληνικής θάλασσας. Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Η απάντηση είναι σχεδόν δεδομένη: Ο Γιώργος Τεριζάκης γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την αγορά των αλιευμάτων θέλησε να δημιουργήσει προϊόντα προστιθέμενης αξίας μεταποιώντας -στην παραγωγική μονάδα που έστησε δίπλα στη θάλασσα και ανάμεσα στους ελαιώνες- τα ταπεινά ψαράκια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα. Ο γαύρος και η σαρδέλα προσφέρονται σε πολλές επιλογές ανάλογα και με τα γούστα. Πέρα από τα τυποποιημένα προϊόντα (με τα φιλέτα του γαύρου και της σαρδέλας σε διαφορετικές εκδοχές, π.χ. καπνιστά ή μαριναρισμένα), μπορεί να βρει κανείς σε ψυγεία σούπερ μάρκετ φρέσκο φιλέτο γαύρου και σαρδέλας, φρέσκο γαύρο ακέφαλο και καθαρισμένο, καθώς και ακέφαλες και καθαρισμένες σαρδέλες, όλα έτοιμα για τηγάνι ή σχάρα. Επιπλέον, προσφέρεται και η ξεχωριστή επιλογή του φιλέτου σαρδέλας σε μορφή πανέ. Τέλος, η επιχείρηση έχει προσθέσει στην γκάμα της και τα κατεψυγμένα φιλέτα σαρδέλας (σε πανέ ή πάνκο μορφή).

Οταν τα διαλέξουμε πρέπει να ξέρουμε και ορισμένες καθοριστικές λεπτομέρειες για τη γεύση τους και όχι μόνο. Για παράδειγμα, η διαδικασία κοπής γίνεται υπό ψεκασμό με παγωμένο νερό θερμοκρασίας περίπου 4οC, με αποτέλεσμα την παραγωγή φιλέτων χωρίς καμία αλλοίωση. Επιπλέον, το φιλέτο φρέσκου γαύρου φιλετάρεται μέσα σε 24 ώρες από την αλίευσή του, για να διατηρήσει τη φρεσκάδα και όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες (απουσία ισταμίνης στα προϊόντα). Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τη σαρδέλα. Πάντως, η γενικότερη επεξεργασία των αλιευμάτων γίνεται μέσα στο πρώτο 12ωρο από την αλίευσή τους και τη μεταφορά τους κάτω από αυστηρές συνθήκες σε ισοθερμικά κιβώτια 8 κιλών με πάγο.

Αλλες δύο μικρές λεπτομέρειες που έχουν την αξία τους: η μία αφορά το στοιχείο των πρωινών εξαλιεύσεων (καλάδες), που εγγυώνται την άριστη ποιότητα των φιλέτων. Η δεύτερη έχει να κάνει με το γεγονός ότι το φιλετάρισμα γίνεται από εξειδικευμένες μηχανές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι παρόμοιες υπάρχουν μόνο πέντε σε όλο τον κόσμο.

Ο δρόμος που διάλεξε να περπατήσει ο Γιώργος Τεριζάκης με την οικογένειά του -τα μέλη της οποίας είναι στο πλάι του και καθένα έχει τον δικό του ρόλο ανεξαρτήτως ηλικίας και σπουδών- είναι και μια καλή πρόταση για την παραγωγική αξιοποίηση του πλούτου που διαθέτει ο τόπος μας. Με πολύτιμη πείρα αλλά και γνώση τριών ολόκληρων γενεών στον χώρο των αλιευμάτων, η οικογένεια Τεριζάκη δημιούργησε μια σύγχρονη και μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα ολοκληρωμένη μονάδα παρασκευής και εμπορίας φιλέτου γαύρου και σαρδέλας (στις εγκαταστάσεις έκτασης περίπου 2000 τ.μ. εφαρμόζονται οι πιο αυστηροί κανόνες υγιεινής και πρωτοποριακής τεχνολογίας) επενδύοντας σταθερά στην καινοτομία και την εξωστρέφεια και διατηρώντας μια μεγάλη γκάμα επώνυμων προϊόντων που απευθύνονται κατευθείαν στον καταναλωτή, προκειμένου αυτός να απολαύσει και να ωφεληθεί από τα σημαντικά διατροφικά συστατικά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεριζάκης Stella Mare,terizakis Stella Mare