Κόντε: Ελπίζω να αποφύγουμε τις κυρώσεις της ΕΕ - Σαλβίνι: Θα ρίξω την κυβέρνηση

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δείπνησε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από τον ιταλό υπουργό οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο δείπνο που αποτέλεσε μια ευκαιρία για να συζητηθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην αντιπαράθεση της Κομισιόν με την κυβέρνηση της Ρώμης συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος

οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Επαναλάβαμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο αυτό», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός αμέσως μετά το δείπνο. Τόνισε, δε, ότι «ελπίζει να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων».

«Δεν μιλήσαμε για τα συνολικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Φυσικά δεν υπαναχώρησα σε ό,τι αφορά τις καθοριστικές μεταρρυθμίσεις μας», πρόσθεσε ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν κινδυνεύει να βιώσει την κρίση της Ελλάδας, διότι «η Ιταλία διαθέτει οικονομικούς δείκτες τόσο σταθερούς, που δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι «δεν ήταν συνάντηση που οδήγησε σε λύση, αλλά το βήμα προόδου έγκειται στο ότι υπογραμμίσθηκε και πάλι η διάθεση για διάλογο».

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν γνωστό ότι «οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των δυο πλευρών».

Σαλβίνι: Θα ρίξω την κυβέρνηση αν αλλάξει ο προϋπολογισμός

Πλήρως αντίθετη στάση τηρεί στο μεταξύ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι. Σε συνένευξή του στη La Repubblica εξέφρασε την πρόθεσή του να ρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας με τον Ντι Μάιο αν αλλάξει ο προϋπολογισμός της Ιταλίας. Την ίδια ώρα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική ενίσχυση των ποσοστών -ρεκόρ της Λέγκας του Βορρά, στο 36,2%.

«Θα ρίξω την κυβέρνηση αν αλλάξει ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας μετά τη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν προκειμένου να τον πείσει ότι ο προϋπολογισμός της χώρας είναι υγιής», δήλωσε το Σάββατο λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Κόντε - Γιούνκερ.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα ο Σαλβίνι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κόντε φέρεται να του είπε ότι «δεν πρέπει να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες για το 2,4% γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ρίξει την κυβέρνηση». Εμφανίστηκε ωστόσο πρόθυμος να προβεί σε μικρές μόνο παραχωρήσεις στο σχέδιο δαπανών του επόμενου έτους.

Την πρόθεσή του να ρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας με τον Di Maio ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Salvini σε συνένευξή του στη La Repubblica ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική ενίσχυση των ποσοστών της Lega, που καταγράφει ιστορικό ρεκόρ με 36,2%.
Η στάση του Salvini έρχεται σε αντιδιαστολή με τη διαλλακτικότερη στάση, που τηρεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, όπως διαφάνηκε κατά την αποψινή του συνάντηση (24/11) με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean – Claude Juncker στις Βρυξέλλες.
Ο Salvini δήλωσε σήμερα (24/11) στην ιταλική εφημερίδα, ότι «θα ρίξει την κυβέρνηση αν αλλάξει ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας μετά τη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν προκειμένου να τον πείσει ότι ο προϋπολογισμός της χώρας είναι υγιής».
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici, ζήτησε «σεβασμό» από τους Ιταλούς πολιτικούς γνωρίζοντας ωστόσο ότι η όλη υπόθεση μπορεί να λυθεί μόνο με διάλογο και πιθανώς με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Οι δηλώσεις Salvini, έρχονται λίγες ώρες πριν από την εν λόγο συνάντηση Conte - Juncker και σε μια περίοδο που η αντιπαράθεση Ιταλίας και ΕΕ βρίσκεται σε επικίνδυνη καμπή.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα ο Salvini σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Conte φέρεται να του είπε ότι «δεν πρέπει να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες για το 2,4% γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ρίξει την κυβέρνηση».
Εμφανίστηκε ωστόσο πρόθυμος να προβεί σε μικρές μόνο παραχωρήσεις στο σχέδιο δαπανών του επόμενου έτους.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 και η διαφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κλυδωνίσει την αγορά ομολόγων και τα χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο Salvini εμφανίζεται ως ο βασικός διαπραγματευτής στη σκληρή αντιπαράθεση με την ΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα