«Ταβάνι» στους 72.000 πρόσφυγες για τη μετεγκατάσταση προς την Τουρκία

Του Ιωάννη Αντύπα

«Ταβάνι» στον αριθμό μετεγκαταστάσεων των προσφύγων από την Ε.Ε. προς την Τουρκία, και αντίστροφα, περιλαμβάνει η συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. σύμφωνα με το προσχέδιο των σημερινών συμπερασμάτων.

Συνολικά 72.000 Σύρους πρόσφυγες θα μπορούν να επιστραφούν από τα νησιά της Ελλάδας στην Τουρκία και συνεπώς 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Τουρκία στην Ε.Ε. σύμφωνα με τον μηχανισμό «ένας προς έναν» που προβλέπει την μετεγκατάσταση

ενός Σύρου από Τουρκία στην ΕΕ για κάθε έναν μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα στην Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει πως εάν φτάσουμε τον αριθμό των 72.000 Σύρων ο μηχανισμός «θα επανεξεταστεί».

Παράλληλα, η κάθε περίπτωση αίτηση ασύλου θα εξετάζεται ατομικά και για το λόγο αυτό υπάρχει η διάθεση κινητοποίησης από τη μεριά της ΕΕ για τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα όχι μόνο σε υποδομές και υλικά, αλλά και σε καταρτισμένο προσωπικό όπως δικαστές και μεταφραστές. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τη Κυριακή 20 Μαρτίου απ' όταν και όλοι οι νέοι μετανάστες θα μεταφέρονται από τα νησιά στη Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα