ΤΑΡ: Ένας «Αγωγός Καλής Ενέργειας»

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG), το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην ΕΕ, περνάει από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, 550χλμ. από τα συνολικά 878χλμ. του ΤΑΡ διασχίζουν τις τρεις βόρειες Περιφέρειες της χώρας (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία).

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της φιλοξενίας των τοπικών κοινοτήτων, ο ΤΑΡ επιλέγει να λειτουργεί ως «Αγωγός Καλής Ενέργειας» και

καλός γείτονας. Διαθέτει λοιπόν εθελοντικά €32 εκατ. σε ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, σχεδιασμένο σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες από όπου διέρχεται, ώστε οι επενδύσεις να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες.

Οι προτάσεις των τοπικών αρχών και φορέων αξιολογούνται ως προς τη βιωσιμότητα και αναπτυξιακή τους προοπτική, με βάση 4 στρατηγικούς άξονες:

* συμβολή στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
* ενίσχυση των μέσων βιοπορισμού.
* βελτίωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων μέσω εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.
* υποστήριξη της περιβαλλοντικής διαχείρισης και διατήρησης της βιοποικιλότητας.

60 δράσεις ολοκληρωμένες ή σε εξέλιξη

Στην παρούσα φάση, έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη 60 πρωτοβουλίες ανά τη Βόρεια Ελλάδα – είτε μεγάλα διαπεριφερειακά προγράμματα είτε εστιασμένες δράσεις στις 13 περιφερειακές ενότητες από τις οποίες διέρχεται ο ΤΑΡ.

Στα διαπεριφερειακά προγράμματα εντάσσεται η πρωτοβουλία ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ που αφορά σε Δωρεά Οχημάτων Κοινής Ωφέλειας: 90 περίπου ασθενοφόρα, οχήματα καθαριότητας και πολιτικής προστασίας, δασικά και εκχιονιστικά.

Δωρεά ασθενοφόρου, στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Το ίδιο και το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ, το οποίο υλοποιεί ο ΤΑΡ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ.

Στήριξη της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ

Οι τοπικά εστιασμένες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις, από την άλλη, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Ο ΤΑΡ έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων υποδομής, όπως η ανάπλαση της οδού Δορυλαίου στην κεντρική πλατεία των Σερρών. Παράλληλα, στηρίζει σταθερά το έργο ΜΚΟ και φορέων που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, όπως με την αγορά και εγκατάσταση ειδικής ράμπας για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στην παραλία των Αβδήρων στην Ξάνθη ή με την αντικατάσταση των κουφωμάτων του Γηροκομείου «Αθηνάς & Λαζάρου Ρίζου» στην Καστοριά.

Έργα ανάπλασης της οδού Δορυλαίου στην κεντρική πλατεία των Σερρών

Εγκατάσταση ειδικής ράμπας SEATRAC για την πρόσβαση ΑμεΑ στην παραλία των Αβδήρων

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΤΑΡ στηρίζει τοπικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και διάσωσης δωρίζοντας εξοπλισμό στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους σχετικούς φορείς.

Τέλος, ο ΤΑΡ επενδύει στην εκπαίδευση, καλύπτοντας 50% των διδάκτρων επί 5 ακαδημαϊκά έτη για τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα στον τομέα της ενέργειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα