Aναπάντητα τα μεγάλα ερωτήματα για το πετρέλαιο στη συνάντηση τιυ ΟΠΕΚ

Η χθεσινή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ήταν φαινομενικά μια επιτυχής συνεδρίαση, με τις συνεργαζόμενες χώρες αλλά και τη Ρωσία να συμφωνούν για επέκταση της συμφωνίας περικοπής της παραγωγής πετρελαίου καθ'όλο το 2018. Στόχος η αύξηση των τιμών που φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Ωστόσο, η σημαντική αυτή συμφωνία φαίνεται πως αφήνει αναπάντητα όλα τα σημαντικά ερωτήματα

που αναμένεται να βρει μπροστά της η αγορά από τις αρχές του 2018.

Εάν οι περικοπές καταφέρουν να επιτύχουν τον στόχο τους να αποκαταστήσουν τα παγκόσμια αποθέματα στο πενταετές μέσο όρο τους, πώς θα τερματιστεί η συμφωνία; Και αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των περικοπών, η συμφωνία θα παραταθεί για πάντα;

Μαζί με την ολοένα ενισχυόμενη παγκόσμια οικονομία, οι περικοπές στην παραγωγή συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Αλλά αυτό δημιουργεί ένα ερώτημα για τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του: Πώς θα διατηρηθούν ψηλά οι τιμές χωρίς ταυτόχρονη ενθάρρυνση για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.

«Ο ΟΠΕΚ βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος», δήλωσε ο David Fyfe, επικεφαλής έρευνας και ανάλυσης της αγοράς στο Gunvor Group Ltd, που εδρεύει στη Γενεύη.

Ο Khalid Al-Falih, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και το ισχυρότερο μέλος του ΟΠΕΚ, αναγνώρισε πως υπάρχει «ένας αριθμός μεταβλητών που δεν μπορούμε να διορθώσουμε με βεβαιότητα εισερχόμενοι στο νέο έτος».

Με την άνοδο των τιμών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, με το μπρεντ πάνω από 63 δολάρια το βαρέλι, οι περικοπές επέτρεψαν στους παραγωγούς σχιστόλιθου να κλειδώσουν τα περιθώρια κέρδους και να προγραμματίσουν νέες επενδύσεις.

Σε μια ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ΟΠΕΚ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια μεγάλη αύξηση της εγχώριας παραγωγής το Σεπτέμβριο, φθάνοντας συνολικά στα 9,48 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το τέταρτο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο Al-Falih δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού. «Η συμβολή του σχιστολιθικού το 2017 θα είναι διαχειρίσιμη», είπε. Για να συμπληρώσει : «η προσδοκία μου είναι ότι το 2018 δεν θα είναι σημαντικά διαφορετικό από το 2017».

Οι προκλήσεις όμως δεν περιορίζονται στο σχιστολιθικό πετρέλαιο και την παραγωγή του. Μετά από δύο χρόνια περικοπών και απομόχλευσης, οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου αρχίζουν να ξαναβρίσκουν τους ρυθμούς τους. Η Royal Dutch Shell Plc αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι θα σταματήσει να καταβάλλει μερίσματα σε μετοχές για πρώτη φορά από το 2015. Η Exxon Mobil Corp. ξεκίνησε την παραγωγή της στα ανοικτά των ακτών του Καναδά.

Keywords
Τυχαία Θέματα