Τα οργανωμένα πακέτα διακοπών «δούλεψαν» περισσότερο το φετινό τριήμερο

Της Στεφανίας Σούκη

Οι ελκυστικές τιμές στα φετινά ''πακέτα'' της καρναβαλικής περιόδου έφεραν περισσότερους Ελληνες επισκέπτες στους προορισμούς του τριημέρου σε όλη την Ελλάδα.

Mάλιστα, η δυναμική, η οποία είχε παρατηρηθεί ήδη από την περίοδο των Χριστουγέννων φαίνεται να διατηρείται, με βάση τις κρατήσεις που καταγράφουν τα τουριστικά γραφεία της χώρας.

Ως προς τους δημοφιλείς προορισμούς για τους Ελληνες το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρα, είναι και φέτος η Πάτρα

–η οποία προσελκύει κίνηση που αναζωογονεί την ευρύτερη περιοχή-, η Ξάνθη, η Νάουσα, η Κομοτηνή καθώς και τα νησιά τα οποία τροφοδοτούνται με επισκέπτες λίγο πριν την έναρξη της σεζόν.

Για το δημοφιλέστερο καρναβάλι της χώρας, το Πατρινό, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης φθάνουν στο 100%, αν και τείνει να παγιώνεται η τάση των τελευταίων ετών σύμφωνα με την οποία οι επισκέπτες έχουν περιορίσει την περίοδο της διαμονής τους.

Λιγότερες διανυκτερεύσεις, αλλά ικανοποιητικές πληρότητες για το φετινό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, καταγράφονται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων των τοπικών Ενώσεων και για τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς- Αράχωβα, Καλάβρυτα, Μαγνησία- που διαπιστώνουν αυξημένη ζήτηση.

Αντίστοιχα, μεγάλη ζήτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών γραφείων, σημειώνεται και για το ξεχωριστό Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας καθώς και για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, με τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου να έχουν γεμίσει (2.500 κρεβάτια).

Από το εξωτερικό, οι Έλληνες αυτές τις Απόκριες επιλέγουν τους κλασικούς κοντινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, με έμφαση στο city break, ενώ μεγάλη αύξηση της ζήτησης παρατηρείται φέτος για Βενετία.

Συνολικά σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας, FedHATTA, η κινητικότητα που παρατηρείται αυτή την περίοδο στις κρατήσεις οργανωμένων διακοπών από Έλληνες αφορά προορισμούς της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες παραμένουν αισιόδοξοι ότι η δυναμική που έχει παρατηρηθεί, θα διατηρηθεί και στο υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου.

Στην ανάπτυξη της κίνησης συμβάλλει το γεγονός ότι τα τουριστικά γραφεία-μέλη της Ομοσπονδίας έχουν διαμορφώσει πληθώρα πακέτων με προστιθέμενη αξία για τους εκδρομείς, επιλέγοντας τα καταλληλότερα καταλύματα και υπηρεσίες.

«Οι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πληθώρα ελκυστικών προγραμμάτων, με μεγάλο εύρος τιμών που εξαρτάται από τη διάρκεια των διακοπών, την κατηγορία του καταλύματος και τις δραστηριότητες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων.

Σύμφωνα με την FedHATTA, φέτος, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες τείνουν να προτιμούν διακοπές όχι αποκλειστικά βάσει του κόστους αλλά βάσει των εμπειριών που μπορούν να αποκομίσουν από τον προορισμό (όπως τοπικά ήθη και έθιμα, καρναβάλια και δρώμενα) και σταδιακά προσανατολίζονται σε πιο ποιοτικές υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα