Τα μεγάλα ζητήματα

Ο ΣΕΒ – ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων- ήταν για δεκαετίες μετά την Μεταπολίτευση του ΄74 ένας σκέτος μπαμπούλας για κόμματα, συνδικάτα και εργαζόμενους. Για ορισμένους, το «απόλυτο κακό», ο ιθύνων νούς του διαχρονικού «μαύρου μετώπου»… Στις μέρες μας, ο ΣΕΒ – ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών- έχοντας πραγματοποιήσει πολλαπλές τομές σε σχέση με το παρελθόν του και υπό την ηγεσία επιχειρηματιών και μάνατζερς

που ήρθαν στο προσκήνιο της οικονομικής ζωής και της αγοράς την δεκαετία του ΄90 αποτελεί μια σταθερά στη διαρκή μάχη των παραγωγικών δυνάμεων αυτού του τόπου για τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού βίου.

Μάλιστα, πολλές από τις δημόσιες παρεμβάσεις του είναι – και δικαίως- πολιτικά μανιφέστα ενός συνεπούς ευρωπαϊστικού μεταρρυθμιστικού φορέα δίχως κομματικές εξαρτήσεις και συγκυριακές σκοπιμότητες.

Ο επανεκλεγείς στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας είχε το θάρρος να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και της λογικής και να εκφράσει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που ασφυκτιούν από τον μικρόκοσμο των πολιτευτών και των κομματικών μηχανισμών.

Ένα απόσπασμα από την ομιλία του: «(…)όλα αυτά τα χρόνια, παλεύαμε με τον χειρότερο εαυτό μας.

Δεν ομονοήσαμε ως προς τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, ούτε και τα εργαλεία για να βγούμε από αυτήν.

Οι ηγεσίες της χώρας μας, αλλά και των δανειστών, έκαναν καθοριστικά λάθη στο μείγμα πολιτικής, στον χρονισμό των μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίησή τους.

Τον Αύγουστο, μας δίνεται η ευκαιρία να σταματήσουμε τη συνεχή ανακύκλωση της εσωστρέφειάς μας και να ξανασυστηθούμε στη διεθνή κοινότητα.

Να διευρύνουμε το μυαλό μας και την οπτική μας, να ασχοληθούμε και με άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι:

οι μεγάλες παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές,
ο ψηφιακός μετασχηματισμός,
η 4η βιομηχανική επανάσταση,
οι δεξιότητες των εργαζομένων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης,
η κλιματική αλλαγή,
η κυκλική οικονομία,
ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός 2020.

Και φυσικά, να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια αποτροπής νέας κρίσης στην ευρωζώνη, στηρίζοντας την ευρωπαϊκή συνοχή.

Ο λαϊκισμός και ο καιροσκοπισμός αποτελούν απειλή για την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, με την Ευρωπαϊκή στήριξη, παρέμεινε ισότιμο μέλος στο πιο προηγμένο πολιτικά και κοινωνικά μέρος του κόσμου.

Μπορούμε και οφείλουμε να προσφέρουμε τις εμπειρίες μας στον ευρωπαϊκό διάλογο. Να αναδείξουμε τα οφέλη της νομισματικής ένωσης και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Δεν θα βρεις πολλούς στην ανοικτή θάλασσα της κοινωνίας των πολιτών να διαφωνούν με αυτή την προσέγγιση των πραγμάτων. Παρά όλα αυτά το πολιτικό προσωπικό – εκτός φωτεινών εξαιρέσεων- αδυνατεί να κατανοήσει τον «έξω κόσμο» και βλέπει στους καθρέφτες των κλειστών δωματίων τους διαρκώς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους τους αλλά πάντα για λάθος λόγους. Ελάχιστοι μπορούν σε μια ελεύθερη ανοικτή δημόσια συζήτηση να διατυπώσουν μια άποψη για τα μεγάλα ζητήματα που έθεσε στο τραπέζι ο Θεόδωρος Φέσσας. Αυτά τα μεγάλα ζητήματα είναι εξόριστα από την δημόσια συζήτηση…

Keywords
Τυχαία Θέματα