Τα iPhone «ρίχνουν» τον Nasdaq

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Πτωτικά άνοιξαν οι αμερικανικές χρηματαγορές σήμερα, με τον Nasdaq να διευρύνει τις απώλειες της χθεσινής διόρθωσης.

Ο τεχνολογικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,30% υπό το βάρος του -1,7% της Apple. Δημοσίευματα αναφέρουν ότι ο τεχνολογικός κολοσσός πρόκειται να μειώσει κατά 20% την παραγωγή iPhone μέσα στο έτος. Σημειώνεται ότι χθες έκλεισε με την ηπιότερη πτώση (κάτω του 0,40%) σε σχέση με

τις υπόλοιπες εταιρεέις του τεχνολογικού δείκτη που κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 1,50-3%.

Ο Nasdaq προερχόταν από ισχυρό ανοδικό σερί με σωρευμένα κέρδη της τάξεως του 5% σε επίπεδο μήνα.

Την ίδια ώρα οι εμπορικές εντάσεις παραμένουν στο προσκήνιο, με τους υπόλοιπους αμερικανικούς δείκτες να βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υενισχύεται οριακά κατά 0,07% στις 25.260 μονάδες, ο S&P υποχωρεί κατά 0,24% στις 2.763,42 μονάδες.

Σήμερα Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο της G7 μαζί με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών που κυβερνούν κράτη στα οποίο επιβλήθηκαν αμερικανικοί δασμοί.

Τις ανησυχίες των επενδυτών για τη διαμάχη γύρω από τα ζητήματα του εμπορίου και τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες ενέτεινε ένα νέο tweet του Τραμπ, στο οποίο κατηγόρησε τη Γαλλία και τον Καναδά για επιβολή "μαζικών δασμών" και "μη νομισματικών εμποδίων".

"Επειδή αυτές οι έξι χώρες αντιπροσωπεύουν αξίες, αντιπροσωπεύουν μια αγορά που έχει το βάρος της ιστορίας πίσω της και που σήμερα είναι μια πραγματικά παγκόσμια δύναμη", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τα άλλα έξι μέλη της G7 — Καναδάς, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο – μαζί κάνουν μία μεγαλύτερη αγορά από τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πάντως ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει νωρίς από τη σύνοδο της G7 για να ταξιδέψει για Σιγκαπούρη όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν την Τρίτη.

Οι επενδυτές στρέφουν παράλληλα την προσοχή τους στην επερχόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προεξοφλούν άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα