Συνεχίζεται το ράλι στο πετρέλαιο - Προς τα $60 το μπρεντ

Επιστροφή πάνω από τα 50 δολάρια/βαρέλια για το πετρέλαιο, που διευρύνει περαιτέρω το πλέον πολυήμερο ράλι εδώ και 1,5 έτος, καθώς τα assets που εμπεριέχουν ρίσκο, παίρνουν ώθηση από την προοπτική επίλυσης των εμπορικών διαφορών ΗΠΑ – Κίνας.

Τα futures στη Νέα Υόρκη, όπου το τελευταίο κλείσιμο του Δεκεμβρίου ξεπερνούσε τα 50 δολάρια – σημειώνουν άνοδο για 8η συνεχόμενη ημέρα, ανακάμπτοντας

από την πρόσφατη βουτιά κατά σχεδόν 40% το α' τρίμηνο του 2018.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να είναι πρόθυμος για μια συμφωνία με το Πεκίνο σύντομα, προκειμένου να εξευμενίσει τις αγορές που ήταν σε περιδίνηση λόγω των φόβων για το ξέσπασμα εμπορικού πολέμου. Οι μετοχές στην Ασία το πρωί σημείωσαν κέρδη ακολουθώντας το αμερικανικό ράλι λόγω της αισιοδοξίας των επενδυτών.

Παράλληλα, αυξάνεται η αισιοδοξία ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, θα μειώσουν την παραγωγή αρκετά ώστε να αντιμετωπιστεί η έκρηξη προσφοράς αμερικανικού πετρελαίου που θα οδηγούσε σε κορεσμό την αγορά.

Το συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό παράδοσης Φεβρουαρίου σημειώνει άνοδο 2,33% ή 1,16 δολ. και διαπραγματεύεται στα 50,94 δολ/βαρέλι. Είναι η πρώτη φορά που ξεπερνά τα 50 δολ. από τις 17 Δεκεμβρίου. Οι τιμές έχουν σημειώσει άνοδο περί το 12% στις προηγούμενες επτά συνεδριάσεις, καλύπτοντας σχεδόν τις μισές απώλειες του 2018.

Το προθεσμιακό του μπρεντ παράδοσης Μαρτίου σημειώνει άνοδο 2,01% ή 1,18 δολ. μια ανάσα από τα 60 δολ. και συγκεκριμένα στα 59,90 δολάρια/βαρέλι. Εχει επίσης ενισχυθεί κατά 12% στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με πηγές που είναι κοντά στη διαπραγμάτευση ΗΠΑ – Κίνας, η προθυμία του Τραμπ να κλείσει συμφωνία με το Πεκίνο, είναι, σε μεγάλο βαθμό, να επιτευχθεί ράλι στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις παραμένουν βασικό θέμα την ώρα που τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης παραμένουν κλειστά, λόγω της αδυναμίας των βουλευτών να συμφωνήσουν για τον προϋπολογισμό. Ο Τραμπ απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα για το τείχος που θέλει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό, θέμα που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της διαφωνίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 6,13 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως, τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης μεγάλες αυξήσεις στα αποθέματα βενζίνης και ντίζελ. Κυβερνητική έκθεση προβλέπεται ότι θα κάνει αναφορά για πτώση στα αποθέματα αργού κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα