Συνεχίζεται η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, παρά τις πολιτικές εξελίξεις

της Σμαρώς Μακροπούλου

Συνεχίζεται η βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, παρά το ταραγμένο πολιτικό σκηνικό, σηματοδοτώντας τη δημιουργία ενός θετικού εδάφους για την έκδοση του νέου κρατικού τίτλου 5ετής διάρκειας που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, περί τις 13:00, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε κατά 0,65%, στο 4,15% - το χαμηλότερο σημείο σε διάρκεια ενάμιση μήνα, από τις 5 Δεκεμβρίου.

Ακόμα περισσότερο διολισθαίνει η απόδοση του 5ετούς τίτλου, η οποία την ίδια ώρα υποχωρούσε κατά 1,11%, στο 3,03% - στο χαμηλότερο σημείο σε διάρκεια πέντε μηνών.

Το

spread μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 390 μονάδες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βρίσκεται σε ετοιμότητα να προχωρήσει στην πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση ελληνικού ομολόγου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (πιθανώς στις 28-29 Ιανουαρίου).

Ο νέος κρατικός τίτλος θα έχει 5ετή διάρκεια, θα στοχεύει στην άντληση 2-3 δισ. ευρώ (πιθανότατα 2,5 δισ. ευρώ) και η απόδοσή του εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μην ξεπεράσει το 3,5%-3,6%, εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες στις αγορές τις επόμενες ημέρες.

Τα ελληνικά ομόλογα έχει αποδειχθεί ότι δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία, όπου σήμερα παρατηρείται επιδείνωση, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να ενισχύεται κατά 1,50% και να διαμορφώνεται στο 2,77%.

Η ιταλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει νέα κριτική σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της, έπειτα από τα πρόσφατα δεδομένα που έδειξαν νέα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας να πυροδοτούν εικασίες σχετικά με το αν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για ενίσχυση της ανάπτυξης και περιορισμό του ελλείμματος.

Την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ιταλίας μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το 2019 και το 2020 και έδωσε το «σήμα» ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής ενδέχεται να έχει ήδη πέσει σε νέα ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα