Συνεχίζει ανοδικά το πετρέλαιο μετά το χθεσινό ράλι

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, μετά τις χθεσινές επιθέσεις σε δυο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, γεγονός που εκτόξευσε την παγκόσμια ανησυχία στα ύψη καθώς αναμένεται μείωση στις ροές πετρελαίου. Το σημείο των επιθέσεων είναι ένα από τα πιο σημαντικά μονοπάτια διακίνησης μαύρου χρυσού στον κόσμο.

Οι επιθέσεις κοντά στις ακτές του Ιράν και τα Στενά του Χορμούζ ώθησαν τις τιμές έντονα ανοδικά έως

και 4,5% χθες Πέμπτη, φρενάροντας τη διολίσθηση των τιμών που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω φόβων για την παγκόσμια ζήτηση.

Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα που δέχονται επίθεση δεξαμενόπλοια στη συγκεκριμένη περιοχή, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Η Ουάσινγκτον έσπευσε να κατηγορήσει το Ιράν για τις χθεσινές επιθέσεις, ωστόσο η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμειξη.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, το προθεσμιακό συμβόλαιο του μπρεντ αυξάνεται κατά 29 σεντς ή 0,47% στα 61,60 δολ/βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 6 σεντς ή 0,11% στα 52,31 δολ/βαρέλι. Χθες είχαν σημειώσει άνοδο 2,2%.

«Τα γεγονότα στον Κόλπο φαίνεται να λαμβάνουν στρατιωτική διάσταση και αναμένουμε να δούμε την αντίδραση του 5ου αμερικανικού στόλου και άλλων στρατευμάτων που βρίσκονται στην περιοχή», αναφέρει ο Tom O’Sullivan, ιδρυτής της Mathyos Advisory.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κλιμακωθεί από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2015 και του επέβαλε κυρώσεις, πλήττοντας κυρίως τις εξαγωγές του.

Keywords
Τυχαία Θέματα