ΑΠΕ: Καθυστερήσεις έως 15 χρόνια στις αδειοδοτήσεις στερούν επενδύσεις δισ. από την αγορά

Της Μαριάννας Τζάννε

Τυπολατρία και τεράστιες καθυστερήσεις στην έγκριση αδειών τινάζουν στον αέρα τους στόχους για την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σύμφωνα με τους παραγωγούς της πράσινης ενέργειας.

Οι εταιρείες του κλάδου κάνουν λόγο για αδειοδοτική Οδύσσεια που περνά από 29 υπηρεσίες αλλά και για τους απίστευτους χρόνους που απαιτούνται για την ωρίμανση των έργων που φτάνουν από 8 έως 15 χρόνια! Υπάρχει μάλιστα περίπτωση αιολικού έργου στην Καρυστία που χρειάστηκε 19 ολόκληρα χρόνια για να μπει σε λειτουργία.

Μόνο η άδεια παραγωγής από την

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απαιτεί 1,5 χρόνο ενώ η άδεια από το ΓΕΕΘΑ άλλα δύο.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα εμποδίζουν την ωρίμανσή τους. Στελέχη του κλάδου επισήμαναν χθες ότι στον επικείμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ για τα αιολικά, προκηρύχθηκαν 300 μεγαβάτ αλλά ώριμα έργα, τα οποία έχουν προσφορές σύνδεσης για να συμμετάσχουν στην δημοπρασία είναι μόλις 12 ισχύος 261 μεγαβάτ. Εάν υπολογιστεί και ο συντελεστής ανταγωνισμού 75%, τότε θα δοθούν μόλις 180 μεγαβάτ.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) Γιώργος Περιστέρης, σε συνέντευξη τύπου της ΕΛΕΤΕΑΝ χθες, χαρακτήρισε παρανοϊκό το αδειοδοτικό καθεστώς αλλά και τις χωροταξικές τροποποιήσεις που βάζουν μπουρλότο σε πολλά έργα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την έγκριση των Περιφερειακών σχεδίων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τα οποία τροποποιούν υφιστάμενο σχεδιασμό μεταβάλλοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης ενός έργου ΑΠΕ. Για παράδειγμα στο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ επιτρέπονταν υπό όρους οι εγκαταστάσεις σε Natura περιοχές ενώ με τα περιφερειακά απαγορεύονται.

Απόβαση ξένων επενδυτών

Και όλα αυτά την ώρα που η ελληνική αγορά βομβαρδίζεται από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ είναι πολύ υψηλό» τόνισε χθες ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, αποκαλύπτοντας ότι στα γραφεία των ελληνικών εταιρειών συνωστίζονται μεγάλοι παίκτες της αγοράς.

Ο κ. Λαδακάκος απέδωσε το ενδιαφέρον αυτό σε διάφορους λόγους, όπως η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία, η εξάλειψη του country risk αλλά και στις επικείμενες εκλογές καθώς οι αγορές προεξοφλούν την έλευση μιας πιο φιλικής κυβέρνησης στις επενδύσεις.

Παρά το γεγονός όμως ότι υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον όπως αναφέρθηκε, η διοίκηση συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους επενδυτές. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί μεγάλος ξένος όμιλος που ήρθε στην Ελλάδα και όταν χρειάστηκε να τροποποιήσει την άδεια παραγωγής, η διοίκηση ζήτησε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που να επιβεβαιώνει ότι θα χρηματοδοτηθεί το έργο!

Η στάση της πολιτείας προβληματίζει τον κλάδο που επισημαίνει ότι πέρα από τα οφέλη των επενδύσεων στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας, οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη μορφή ηλεκτροπαραγωγής.

Ο κ. Περιστέρης, υποστήριξε χθες ότι ακόμη και οι ΗΠΑ στρέφονται σε επενδύσεις ΑΠΕ, παρά το σφυροκόπημα της προεδρίας Τραμπ στην κλιματική αλλαγή και τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΗΑΠΕ, για να επιτύχει η Ελλάδα την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τους εθνικούς στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ, είναι απαραίτητες επενδύσεις 8 δισ. ευρώ σε πράσινη ενέργεια, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών και αποθήκευση ενέργειας την επόμενη πενταετία.

Ο κ. Λαδακάκος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι, αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ η τιμή ανά μεγαβατώρα στην Ελλάδα θα ήταν πολύ υψηλότερη. Οι καταναλωτές στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κερδίζουν 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο λόγω της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα σύμφωνα με στοιχεία του 2017. «Σήμερα το κέρδος είναι μεγαλύτερο, καθώς το 2017 η τιμή που αποζημιώνονταν οι μονάδες ΑΠΕ ήταν 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και σήμερα περίπου 60 ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα