Συμφωνίες δισεκατομμυρίων για τη Σ. Αραβία παρά τη διεθνή κατακραυγή

Η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε την κατακραυγή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και προχώρησε την Τρίτη στο επενδυτικό της συνέδριο, το οποίο μποϊκόταραν δυτικοί πολιτικοί ηγέτες, διεθνείς τραπεζίτες και στελέχη επιχειρήσεων.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες αξίας 50 δισ. δολαρίων στον κλάδο του πετρελαίου,

του φυσικού αερίου, των βιομηχανιών και των υποδομών την άνοιξη με εταιρείες όπως οι Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton και Baker Hughes, αναφέρει το Reuters.

Εκατοντάδες τραπεζίτες και στελέχη επιχειρήσεων έφτασαν σε ένα ανακτορικό ξενοδοχείο στο Ριάντ για το Future Investment Initiative, μια ετήσια εκδήλωση που αποσκοπεί στην προσέλκυση ξένου κεφαλαίου δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για την απεξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Και ενώ το περασμένο συνέδριο του περασμένου έτους προσέλκυσε την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ, από το φετινό γεγονός αποσύρθηκαν περισσότεροι από 24 ομιλητές υψηλού επιπέδου, μετά από τη διεθνή κατακραυγή για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Πολλοί ξένοι επενδυτές θεωρούν επικίνδυνη την υπόθεση Κασόγκι, η οποία προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη και θα μπορούσε να βλάψει τους δεσμούς του Ριάντ με τις δυτικές κυβερνήσεις.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου κρατικών επενδύσεων του βασιλείου, Yasir al-Rumayyan, βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, δήλωσε ότι το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία συνέχισε να αναπτύσσει νέες βιομηχανίες στο πλαίσιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Yasir al-Rumayyan ανέφερε ότι το Ταμείο έχει επενδύσει σε 50 ή 60 επιχειρήσεις μέσω του Vision Fund της SoftBank Group και θα φέρει τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις στο βασίλειο. Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων έχει αναλάβει ουσιαστικές δεσμεύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας ή επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης συμφωνίας ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις στο Vision Fund.

Το συνέδριο διεξάγεται στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ, όπου δεκάδες πρίγκιπες, επιχειρηματίες και αξιωματούχοι κρατήθηκαν σε επιχείρηση κατά της διαφθοράς λίγες μόνο ημέρες μετά τη λήξη του συνεδρίου του περασμένου έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα