Επικυρώνεται η καταδίκη της Monsanto για ύποπτο ζιζανιοκτόνο

Αμερικανικό δικαστήριο επικύρωσε τη Δευτέρα την ετυμηγορία κατά της μονάδας της Bayer AG, Monsanto, καθώς έκρινε ότι ζιζανιοκτόνο της εταιρείας ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου σε έναν άνθρωπο που τώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νόσου. Η εξέλιξη αυτή έστειλε τη μετοχή της εταιρείας 8% χαμηλότερα.

Η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, Suzanne Bolanos, ανέφερε ότι θα μειώσει το ποσό της αποζημίωσης από τα 250 εκατ. δολάρια στα 39 εκατ. δολάρια αν συμφωνήσουν και οι συνήγοροι του

θύματος, Dewayne Johnson, που εργαζόταν ως σχολικός φύλακας.

Σε ανακοίνωσή της η Bayer αναφέρει πως η απόφαση να μειωθεί το ποσό της αποζημίωσης αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ότι θα καταθέσει έφεση στο Εφετείο της Καλιφόρνια, γιατί η ετυμηγορία δεν υποστηρίζεται από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο.

Η Monsanto, από την πλευρά της, αρνείται τις κατηγορίες και έχει αιτηθεί στο δικαστήριο να απορρίψει εξ ολοκλήρου την απόφαση για αποζημίωση 289 εκατ. δολ. ή να διαταχθεί νέα δίκη σχετικά με το κομμάτι των αποζημιώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι δικαστήριο είχε αποφανθεί στις 10 Αυγούστου ότι τα ζιζανιοκτόνα της εταιρείας μεταξύ των οποίων το RoundUp και το Ranger Pro, προκάλεσαν καρκίνο στον Johnson, καθώς και ότι η εταιρεία δεν προειδοποίησε επαρκώς και εγκαίρως τους καταναλωτές για τους κινδύνους.

Η ετυμηγορία αυτή είχε ως συνέπεια να διαγραφεί το 10% της αξίας της εταιρείας και αποτέλεσε την πρώτη ανάλογη απόφαση κατά της Monsanto, η οποία πλέον αντιμετωπίζει πάνω από 8.000 παρόμοιες αγωγές στις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα