Οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο συμπιέζουν την άνοδο στην Ευρώπη

Μικρά κέρδη εμφανίζουν οι ευρωαγορές, ωστόσο την άνοδο συμπιέζουν οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε λίγο νωρίτερα άνοδο 1% με τους περισσότερους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε θετικό πρόσημο.

Στο ταμπλό, ο FTSE100 +0,44%, o DAX στο +0,67%, o CAC40 στο +0,49%, o IBEX35 +0,27%, o FTSE MIB -0,10%

Οι μετοχές του τομές υγείας σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη με άνοδο 0,5% λόγω της είδησης για μια επιτυχή δοκιμή φαρμάκου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Συγκεκριμένα,

η Roche Holding ανακοίνωσε ότι το σκεύασμα Tecentriq συνδυασμένο με άλλα φάρμακα αύξησε το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, εν συγκρίσει με άλλα κοκτέιλ φαρμάκων. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 1%.
Η Fresnillo σημείωσε νωρίτερα κέρδη 3,5% μετά την αναβάθμισή της από τη Goldman Sachs, στην κατηγορία "buy".

Η Smurfit Kappa αντιθέτως σημειώνει απώλειες 2% μετά την απόρριψη προσφοράς της International Paper.

Νωρίτερα στην Ασία οι αγορές σημείωσαν πτώση, πλην Τόκιο και Σεούλ. Στην Κίνα η πτώση υπερέβη το 1,6% ενώ σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και ο ευρύτερος MSCI για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας.

Στις ΗΠΑ, την Παρασκευή ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε μνημόνιο που ενδέχεται να επιφέρει δασμούς 60 δισ. δολ. σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα με μεταβατική περίοδο ενός μήνα πριν εφαρμοστούν.

Το Πεκίνο ανταπάντησε με την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει να επιβάλλει επίσης δασμούς ύψους 3 δισ.δολ. Σε 128 εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες θα εξαιρεθούν προς το παρόν από τους δασμούς που πρόκειται να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

To ενδιαφέρον στρέφεται και στην Ισπανία, όπου χιλιάδες Καταλανοί υπέρμαχοι της αυτονομίας της επαρχίας τους συγκρούστηκαν χθες Κυριακή με την αστυνομία μετά τη σύλληψη στη Γερμανία του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, πέντε μήνες αφού έφυγε από την Ισπανία.

Στο μεταξύ, τα βλέμματα στρέφονται στην ομιλία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Η Επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά την ομιλία της στο DIW Europe στο Βερολίνο για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός έναν Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Μηχανισμού για τη ζώνη του ευρώ, που θα λειτουργεί ως μαξιλάρι για τα κράτη – μέλη σε περίπτωση νέας οικονομικής ύφεσης.

Η κα. Λαγκάρντ χαιρέτισε μια «σταθερή και ευρεία κοινή ανάκαμψη» στην παγκόσμια οικονομία.

«Όμως υπάρχουν και άλλες δυναμικές ανοιχτές απειλές. Σκεφτείτε την άνοδο του λαϊκισμού και του προστατευτισμού», πρόσθεσε.

Προκειμένου η ευρωζώνη να προετοιμαστεί για την επόμενη οικονομική ύφεση, η κα. Λαγκάρντ προτρέπει τα μέλη της να αναπτύξουν μια εκσυγχρονισμένη ένωση κεφαλαιαγορών, μια βελτιωμένη τραπεζική ένωση, αλλά και να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση ξεκινώντας από μια κεντρική δημοσιονομική οντότητα.

Ένα τέτοιο δημοσιονομικό εργαλείο θα καθησυχάσει τους επενδυτές, είπε η Λαγκάρντ. Kαθαροί δικαιούχοι ενός τέτοιου σχήματος μόνιμης στήριξης θα είναι κράτη όπως η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Γι αυτό και θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ταμείο ποσό της τάξης του 0,5%- 1,5% του ΑΕΠ ετησίως όταν οι οικονομίες τους θα έχουν ανακάμψει. Στην Ελλάδα η συνεισφορά υπολογίζεται περί το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ποσό πολύ υψηλότερο από άλλα κράτη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα κράτη θα λάβουν ποσό της τάξης του 10% με 20% του ΑΕΠ τα χρόνια της κρίσης (ή και υψηλότερο αν δεν τ εθεί ένα ανώτατο όριο στις σωρευτικές μεταβιβάσεις το οποίο πάντως προτείνεται).

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι χώρες θα μπορούσαν να δανειστούν από το ταμείο και να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με μελλοντικές εισφορές, είπε η κα. Λαγκάρmτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα