Business lab: Πιστοποίηση halal ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων σε ΗΑΕ

Ο Εμιρατινός φορέας RAC's και η ελληνική εταιρεία Business lab, ανακοίνωσαν συμφωνία συνεργασίας, οποία αφορά στην χορήγηση -αναγνωρισμένων στα ΗΑΕ και χώρες ΣΣΚ- πιστοποιητικών halal σε ελληνικές επιχειρήσεις και προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένων και των σφαγείων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και

Εμπορικών Υποθέσεων Ντουμπάϊ, της πρεσβείας μας στα ΗΑΕ, ανακoινώθηκε συμφωνία για την αντιπροσώπευση του Εμιρατινού φορέα RAC's από την ελληνική εταιρεία Business lab, η οποία αφορά στην συνεργασία τους για την χορήγηση -αναγνωρισμένων στα ΗΑΕ και στο Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (ΣΣΚ) - πιστοποιητικών halal σε ελληνικές επιχειρήσεις και προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένων και των σφαγείων.

Η αναγνώριση φορέων πιστοποίησης halal, καθώς και φορέων διαπίστευσής τους στα ΗΑΕ, έχει περιέλθει στην αποκλειστική αρμοδιότητητα της Ομοσπονδιακής Αρχής Τυποποίησης Emirates Authority For Standardization and Metrology-ESMA.

Υπό το νέο καθεστώς ανακλήθησαν οι αναγνωρίσεις φορέων εκτός των ΗΑΕ και επιβλήθηκε διαδικασία αδειοδότησής τους εξ αρχής. Η εθνική πλέον πιστοποίηση halal, αφορά προϊόντα ζωικής προέλευσης αλλά επεκτείνεται και σε προϊόντα που περιέχουν απαγορευμένες ουσίες ζωικής προέλευσης από μη θρησκευτική σφαγή, όπως τα καλλυντικά. Η ομοσπονδιακή αρχή προσέθεσε επίσης υψηλότατο τέλος εγγραφής και καταχωρήσεως για ήδη θεσμοθετημένες δαπάνες των επιχειρήσεων σχετικά με την πιστοποίηση προϊόντων halal.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, (α) δεν υφίσταται πλέον αναγνωρισμένος φορέας πιστοποίησης halal με έδρα στη χώρα μας και (β) δεν αναγνωρίζονται πιστοποιητικά για επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος που είχαν χορηγηθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις από ευρωπαϊκούς φορείς πιστοποίησης, των οποίων η αναγνώριση έχει ανακληθεί ή εκκρεμεί από την ESMA. Επιπλέον, (γ) ελληνικά σφαγεία δύνανται να πιστοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο από φορείς που αναγνωρίζονται στα ΗΑΕ και διαθέτουν αντιπρόσωπο στην Ελλάδα.

Η συμφωνία αντιπροσώπευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των συμβαλλομένων, επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες σημάνσεως και πιστοποιήσεως halal, συμπεριλαμβανομένων των σφαγείων και των προϊόντων τους, τα οποία αποτελούν την βάση της αλυσίδας για την παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων που περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης όπως κρέας και ζελατίνη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών: http://www.agora.mfa.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα