Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Ολλανδική Προεδρία για επίτευξη Συμφωνίας με τη Τουρκία

Του Ιωάννη Αντύπα

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε πως είναι ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπέρτ Κούντερς για την επίτευξη συμφωνίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής τη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στο πλαίσιο της Συνόδου Γενικών Υποθέσεων, ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών τόνισε πως η συζήτηση των ΥΠΕΞ εστιάστηκε κυρίως στην ανθρωπιστική υποστήριξη της Ελλάδας, την καταστροφή του επιχειρηματικού μοντέλου των παράνομων διακινητών προσφύγων και την προεργασία για την συμφωνία με τη Τουρκία.

Ένα

από σημαντικότερα σημεία της ατζέντας των ΥΠΕΞ ήταν η έγκριση της επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα που στόχος της είναι η υποστήριξη των μεταναστών. Κοινός στόχος των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ όπως δήλωσε ο Μπέρτ Κούντερς είναι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η ικανή προετοιμασία των εκκρεμών λεπτομερειών της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την επιτυχή έκβαση της Συνόδου Κορυφής.

Απέφυγε όμως να αναφερθεί στο θέμα της Κύπρου ο Ολλανδός ΥΠΕΞ, καθώς σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε πως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ βρίσκεται στην Κύπρο και έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να συζητηθούν τα ανοιχτά θέματα.

Κλίμα «συγκρατημένης προθυμίας» είδε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης στο προσχέδιο της συμφωνίας με την Τουρκία, συμπληρώνοντας πως δεν υπήρξαν «ιδιαίτερες αντιδράσεις» από τους εταίρους αλλά ούτε και σημαντικός ενθουσιασμός. Το κύριο μέλημα της Ελληνικής πλευράς είναι να μην αναχθεί το ζήτημα της επανεισδοχής και της νομιμότητας της σε διμερή συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά να υπαχθεί στο πλαίσιο της συζήτησης ΕΕ – Τουρκίας.

Τέλος ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ είπε πως δήλωσε στους ομολόγους του πως η Ελληνική πλευρά δεν έχει ανάγκη τόσο τη παροχή προσωπικού για προστασία των συνόρων όπως λιμενικούς και συνοριοφύλακες, αλλά προσωπικό υποστήριξης των διαδικασιών καταγραφής των προσφύγων, παροχής ασύλου και υποστήριξης των μεταναστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα