Προς αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές εν μέσω πολιτικών ανησυχιών

Από το θετικό στο αρνητικό πρόσημο εναλλάσσονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε μια σειρά πολιτικών γεγονότων, μεταξύ των οποίων το Brexit και ο ιταλικός προϋπολογισμός.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει οριακή πτώση 0,08% στις 358,03 μονάδες, με τους κλαδικούς δείκτες σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο βρετανικός FTSE100 με πτώσηο 0,16% , o γερμανικός DAX στο +0,06%, o γαλλικός CAC 40 εβισχύεται

κατά 0,12% , ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,15%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 0,39%

Ο κλάδος πρώτων υλών σημειώνει τις χειρότερες απώλειες λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων στο εμπορικό μέτωπο.

Επιπλέον, οι μετοχές των εταιρειών ταξιδίων και διακοπών υποχώρησαν σχεδόν 1% μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη που εξέδωσε ο tour operator, Thomas Cook.

H εταιρεία ανέστειλε τη διανομή μερίσματος και εξέδωσε τη δεύτερη κατά σειρά προειδοποίηση για τα κέρδη του έτους σε διάστημα δύο μηνών. Η μετοχή της υποχώρησε κοντά σε χαμηλά έξι ετών, μεταδίδει το Reuters.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται επίσης σε πτωτική τροχιά μετά τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις από τη Morgan Stanley. Η Metro bank υποχώρησε 3,3%, ενώ η BBVA έχανε 2,7% στιςνπρωινές συναλλαγές.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στη Wall Street Journal, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως είναι μάλλον απίθανο να καθυστερήσουν οι ΗΠΑ την αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ., στο 25%. Πρότεινε επίσης 10% δασμούς σε λάπτοπ και iPhones που εισάγονται από την Κίνα. Κι όλα αυτά λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν πιέσεις στις μετοχές των προμηθευτών της Apple.

Πίσω στην Ευρώπη, στο επίκεντρο είναι το Brexit. Η σσυμφωνία που ενέκρινε την Κυριακή η ΕΕ θα τεθεί προς ψήφιση στις 11 Δεκεμβρίου στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Times αναφέρει πως οι Συντηρητικοί προτίθενται να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit υπό την προϋπόθεση ότι η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας θα ορίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Μάλιστα δεσμεύονται ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα μαλακώσουν και τη στάση τους απέναντι στη Μέι και θα κοπάσουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Στο μεταξύ, στην Ιταλία, η κυβέρνηση εμφανίζεται να διατηρεί τους βασικούς πυλώνες του προϋπολογισμού της για το 2019, εν αναμονή της ανάλυσης του κόστους των δαπανών που περιέχει, σύμφωνα με το Reuters. Προηγουμένως, ιταλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι είναι διατεθειμένη να μειώσει τον στόχο της για το έλλειμμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο 2,2% από 2,4% που ανέφερε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συγκρατημένες,sygkratimenes