Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ευρώπη από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας

Εργάτες στη νότια Γερμανία και την Αυστρία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού για να καθαρίσουν τα βαριά στρώματα χιονιού από τις στέγες και τους δρόμους, καθώς οι χειρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων ετών που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα την κεντρική Ευρώπη και παραλύουν τις μετακινήσεις και σε περιοχές των Βαλκανίων. Σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν αναφερθεί δεκάδες θάνατοι που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες 10 ημέρες.

Τρεις Γερμανοί

σκιέρ βρέθηκαν νεκροί στη διάρκεια της νύχτας και ένας τέταρτος αγνοείται αφού παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα κοντά στο αυστριακό χιονοδρομικό κέντρο Λεχ αμ Άρλμπεργκ, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Η τετραμελής ομάδα χρησιμοποιούσε περιηγητικά σκι που επιτρέπουν στους χρήστες τους να αναρριχώνται καθώς και να κατεβαίνουν τις πλαγιές και να εξερευνούν περιοχές εκτός πίστας, ανέφερε η αστυνομία στη βόρεια επαρχία Φόραλμπεργκ. Τα πτώματα των τριών Γερμανών, από την περιοχή Άνω Σουαβία της νοτιοδυτικής Γερμανίας, εντοπίστηκαν γύρω στις 11.00 το βράδυ (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), αφού η σύζυγος ενός από τους άνδρες είχε δηλώσει την εξαφάνισή τους στην αστυνομία. Ήταν ηλικίας 57, 36 και 32 ετών. Το τέταρτο άτομο, που είναι ηλικίας 28 ετών και είναι επίσης από τη νότια Γερμανία, εξακολουθεί να αγνοείται, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, τα ελικόπτερα του στρατού απομακρύνουν το χιόνι από τα δέντρα στην Αυστρία για να μειώσουν τον κίνδυνο να πέσουν στους δρόμους και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Με ελικόπτερα απομακρύνθηκαν επίσης 66 Γερμανοί έφηβοι από έναν ορεινό ξενώνα όπου είχαν εγκλωβιστεί για αρκετές ημέρες.

Το χιόνι έχει αποκόψει τα ορεινά χωριά, διακόπτοντας τις μεταφορές και προκαλώντας χιονοστιβάδες που έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 20 ανθρώπων.

Στη Γερμανία, χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίνονται μετά την κήρυξη της Βαυαρίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κατεστραμμένες περιοχές

Ο Moritz Wedel της γερμανικής Bild της Γερμανίας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

«Είχαμε σκηνές καταστροφής, γύρω από το Μόναχο. Επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, άνθρωποι σκοτώνονται σε τροχεία, ένα αγόρι σκοτώθηκε από την πτώση δέντρου εξαιτίας του χιονιού και το εντόπισε νεκρό η μητέρα του... Ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Στην Ελβετία εργάτες καθάριζαν επί ώρες το χιόνι από το ξενοδοχείο Saentisin Schwaegalp μετά το σαρωτικό πέρασμα μεγάλης χιονοστιβάδας, που εισέβαλε από τα παράθυρα στο εστιατόριο της μονάδας τραυματίζοντας τρία άτομα.

Την Παρασκευή δύο άνθρωποι που έκαναν χιονοσανίδα στα όρη Πιρίν έχασαν τις ζωές τους από χιονοστιβάδα, ενώ ένας 48χρονος οδηγός εκχιονιστικού μηχανήματος βρήκε τραγικό θάνατο από την πτώση του σε παγωμένο ποτάμι νότια του Μονάχου στη Γερμανία.

Υποφέρουν τα Βαλκάνια

Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, όπου ο βουλγαρικός Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια χιονοστιβάδα στα βουνά της Πιρίν στη νοτιοδυτική Βουλγαρία.

Στο κοντινό Μαυροβούνιο, οι πρώτες 10 ημέρες του Ιανουαρίου ήταν μεταξύ των πιο ψυχρών που έχουν δει στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Περίπου 2.000 στρατιώτες και άλλοι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Αλβανία έσπευσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί από το χιόνι και επιστρατεύτηκαν για να καθαρίσουν τους δρόμους ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αποκλεισμένα χωριά. Ενας εργαζόμενος στην επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε την ώρα που επισκεύαζε μια γραμμή του δικτύου.

Και σε περιοχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το χιόνι κατέστρεψε γραμμές ηλεκτροδότησης και τηλεφωνικές γραμμές. Πολλές πόλεις της νοτιοδυτικής Σερβίας έλαβαν μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Τα περισσότερα σχολεία στην περιοχή έκλεισαν και δέκα άτομα διασώθηκαν από τα σπίτια τους που είχαν αποκλειστεί.

Νέες σφοδρές χιονοπτώσεις αναμένονται μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων σε αρκετές περιοχές, περιλαμβανομένου και του Τιρόλου στη δυτική Αυστρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα