Στο μικροσκόπιο της Βρετανίας οι σχέσεις μεταξύ hedge funds και εταιρειών δημοσκοπήσεων

Οι οικονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζουν κατά πόσον οι μυστικές σχέσεις μεταξύ των εταιρειών δημοσκοπήσεων και των hedge funds, ιδίως η πώληση δημοσκοπήσεων για την αγορά και τα στοιχεία της κοινής γνώμης των ψηφοφόρων, ενδέχεται να παραβιάζουν τις απαγορεύσεις για τη χειραγώγηση της αγοράς.

Παρόλο που η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς δεν ρυθμίζει τις δημοσκοπήσεις, «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης

της έρευνας και της δίωξης υποτιθέμενων παραβατών», όταν υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει διαπραχθεί χειραγώγηση της αγοράς, δήλωσε ο CEO Andrew Bailey. «Κατά την άποψή μας, οποιοσδήποτε κατέχει πληροφορίες που δεν είναι δημόσιες, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι εμπιστευτικές πληροφορίες για τους σκοπούς χειραγώγησης της αγοράς», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του Bailey περιλήφθηκαν σε μια επιστολή της 16ης Οκτωβρίου προς τη Nicky Morgan, πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής Ταμείου του Κοινοβουλίου. Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Η Morgan δήλωσε ότι η χρήση ιδιωτικών δημοσκοπήσεων από τα hedge funds θα μπορούσε να απειλήσει τόσο την ακεραιότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς όσο και τη δημοκρατική διαδικασία.

Ο Bailey και η Morgan απαντούν σε μια έρευνα του Bloomberg που αναλύει λεπτομερώς τη μυστική δουλειά που έκαναν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων για τα hedge funds κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016, όταν η ψήφο υπέρ του Brexit προκάλεσε στη βρετανική λίρα μία από τις πιο απότομες συντριβές οποιουδήποτε σημαντικού νομίσματος στις σύγχρονη ιστορία.

Κάποια hedge funds βγήκαν κερδισμένα από την αναταραχή της αγοράς, χάρη εν μέρει στις ιδιωτικές δημοσκοπήσεις. Θα ήταν παράνομο για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να δίνουν στο κοινό τα ίδια στοιχεία που διοχετεύουν σε hedge funds καθ 'όλη τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, λόγω ενός νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την απελευθέρωση των δημοσκοπήσεων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

«Αξιολογούμε τακτικά την καταλληλότητα του ρυθμιστικού πλαισίου και των εργαλείων μας ενάντια στην μεταβαλλόμενη φύση των απειλών στις χρηματοπιστωτικές αγορές μας», έγραψε ο Bailey στην Morgan. «Η χρήση μεγάλων δεδομένων και η αποτελεσματικότητα των αγορών χονδρικής πώλησης είναι τομείς που συνεχίζουν να είναι σημαντικοί για εμάς», πρόσθεσε.

Τα μέλη της Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς θέλουν να συναντηθούν με τους εκπροσώπους του Βρετανικού συμβούλιο δημοσκοπήσεων και της εταιρείας Market Research Society πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων απέρριψαν την κλήση του Morgan τον περασμένο μήνα για περισσότερη διαφάνεια και αυτορύθμιση. Η Αρχή αναμένεται να εμφανιστεί μπροστά από την επιτροπή της Morgan για να συζητήσει τα θέματα τους επόμενους μήνες.

«Ζήτησα από τη ρυθμιστική αρχή να ενημερώσει την επιτροπή για το εάν οι ισχύοντες ιδιωτικοί κανόνες ψηφοφορίας επαρκούν για να μετριάσουν τον κίνδυνο παραβίασης των κανόνων χειραγώγησης της αγοράς, εάν η BPC και η MRS θα αναλάβουν δράση και εάν θα χρειαστεί μεγαλύτερη κανονιστική εποπτεία» Δήλωσε η Morgan σε ανακοίνωση σήμερα.
«Η φήμη των χρηματοπιστωτικών αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι καθοριστικής σημασίας για τη φήμη μας ως χρηματοπιστωτικό κέντρο παγκόσμιας κλάσης», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα