Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές - Αναταράξεις στο Μιλάνο

Η συμφωνία της ιταλικής κυβέρνησης να αυξήσει τον στόχο του ετήσιου ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019 αψηφώντας ουσιαστικά τις επιταγές της Κομισιόν, προκαλεί αναταράξεις σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που σημειώνουν πτώση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 σημειώνει πτώση 0,40% στις 384,81 μονάδες, με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες να περνούν σε αρνητικό πρόσημο.

Στα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με απώλέιες 0,12%, o γερμανικός DAX κινείται πτωτικά κατά 0,82%, ο γαλλικός CAC χάνει 0,55%.

Στο Μιλάνο, ο

FTSE MIB σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 2,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,95%

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές και δη οι ιταλικές που βρίσκονται στον «πάτο» του STOXX 600. Unicredit, Banco BPM και Intesa Sanpaolo υποχωρούσαν λίγο πριν πάνω από 4%, λόγω του ότι οι ανησυχίες για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη γειρτονική χώρα, έχουν αυξηθεί.

Η ιταλική κυβέρνηση λαϊκιστών - ακροδεξιάς ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ο στόχος του ετήσιου ελλείμματος τοποθετείται στο 2,4% για την επόμενη τριετία, σε αντίθεση με αυτά που υποστήριζε ο τεχνοκράτης ΥΠΟΙΚ, Τζιοβάνι Τρία για έλλειμμα το πολύ έως 2%. Πληροφορίες μάλιστα, ανέφεραν ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στη Ρώμη (Ντι Μάιο, Σαλβίνι) άσκησαν πιέσεις στον Τρία να παραιτηθεί. Ο ιταλικός Τύπος σημειώνει ότι εκείνος ο οποίος έπεισε τον υπουργό να παραμείνει στη θέση του είναι ο αρχηγός του κράτους Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την Ιταλία και την Ευρωζώνη στις διεθνείς αγορές. Νωρίτερα, πάντως, ο Τρία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αφήσει τη θέση του, για το καλό και τη σταθερότητα της χώρας.

Το sell off συνεχίζεται και σήμερα στα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση της δεκαετίας να σκαρφαλώνει στο 3,159 ενώ και πιέσεις δέχεται και το βραχυπρόθεσμο χρέος.

Σε άλλους κλάδους, τα εμπορεύματα του τομέα ενέργειας και πρώτων υλών καταγράφουν μικρά κέρδη, λόγω της ανόδου των τιμών των μετάλλων και του πετρελαίου. Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν λόγω των πιθανών επιπτώσεων από τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν που αναμένεται να πλήξουν τις εξαγωγές της Τεχεράνης.

Αναταράξεις δημιουργούν και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, με τον εκλεκτό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, δικαστή Μπρετ Κάβανο, να εμφανίζεται ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, εν μέσω κατηγοριών εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση.

Η Επιτροπή αναμένεται να ψηφίσει σχετικά με τον διορισμό του εντός της ημέρας, σε μια διαδικασία που ο ίδιος χαρακτήρισε «εθνική ντροπή».

Εξάλλου, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των εταίρων και αντιπάλων της, μεταξύ άλλων του Καναδά και της Κίνας, συνεχίζονται και οξύνονται.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα αδιέξοδα του Brexit, καθώς ο χρόνος για συμφωνία ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου αρχίζει να στενεύει επικίνδυνα. Ο αντιευρωπαϊστής πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από την πρωθυπουργό Μέι να αποσύρει τη δέσμη προτάσεών της γνωστή ως «σχέδιο Τσέκερς», λίγες ημέρες πριν το ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα