Κέρδη στην Ασία - Σε υψηλό 27 ετών ο Nikkei

O ιαπωνικός Nikkei δίνει ώθηση στις ασιατικές χρηματαγορές κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 1991, παίρνοντας στήριξη από το ισχυρό δολάριο και τα κέρδη στη Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα με άνοδο 1,36%. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 323,30 μονάδες και έκλεισε στις 24.120,04 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix αυξήθηκε κατά 0,95%, κερδίζοντας 17,14 μονάδες και έκλεισε στις 1.817,25 μονάδες.

Νωρίτερα, είχαν δημοσιοποιηθεί

και τα στοιχεία για το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία, το οποίο υποχώρησε στο 0,1% τον Σεπτέμβριο από 2,4% τον Αύγουστο. Επίσης, κατά τον μήνα Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ και οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 σημειώνει άνοδο 0,43%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει μικρά κέρδη 0,02%. Ανοδικά κινούνται οι δείκτες και στην ηπειρωτική Κίνα ενόψει της αργίας για την Εθνική Ημέρα την επόμενη εβδομάδα, με τον Shanghai Composite να κερδίζει 1% και τον Shenzhen 0,79%.

Σε αντίθετη τροχιά ο Kospi της Νότιας Κορέας που χάνει 0,52% καθώς η μετοχή της Samsung Electronics σημειώνει βουτιά 2% μετά την είδηση ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά του προέδρου Lee Sang-hoon για παραβιάσεις του εργατικού δικαίου την περίοδο 2012-2017.

Στην αγορά συναλλάγματος ο δείκτης του δολαρίου διαπραγματευόταν νωρίτερα στο 94,960 με το αμερικανικό νόμισμα να κάνει ράλι λόγω της αβεβαιότητας για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ιταλία.

Όπως αναφέρει ο Elias Haddad, στρατηγικός αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2019, «το έλλειμμα 2,4% που συμφωνήθηκε είναι σαφώς μεγαλύτερο από τον στόχο του Ιταλού ΥΠΟΙΚ για 2%, εντός όμως του στόχου 3% που έχει τεθεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα