Δεύτερες εκλογές σε έξι μήνες για την Ισπανία - Θα κάνει η Αριστερά την ανατροπή;

Η άκρα αριστερά ετοιμάζεται να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ισπανική πολιτική σκηνή, προκαλώντας νέα ρίγη στην Ε.Ε. που ακόμα «αναρρώνει» από το σοκ του Brexit.
Μετά το αδιέξοδο των εκλογών του Δεκεμβρίου, οι κάλπες ανοίγουν ξανά ενώ δεν αποκλείεται και τρίτη απόπειρα, σύμφωνα με το Politico, αφού το 28% των Ισπανών είναι αναποφάσιστοι.

Η πρωτιά του Μαριάνο Ραχόι, ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, και μεταβατικού πρωθυπουργού, θεωρείται μάλλον δεδομένη, όπως ήταν και

τον Δεκέμβριο, ωστόσο, το κόμμα που θα έρθει δεύτερο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 το πρωί και κλείνουν στις 20:00 το βράδυ.

Τι έχει αλλάξει έκτοτε;

Το PP έχει προσπαθήσει να ανακτήσει τους ψηφοφόρους που έχασε από το κεντρώο Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα και να πάρει τους αναποφάσιστους με το μέρος του, όπως αναφέρει το Politico.

Οι Σοσιαλιστές (PSOE), παραδοσιακός αντίπαλος του PP, βλέπουν να μετατοπίζονται στην τρίτη θέση από το αριστερό Podemos.

Η Αριστερά ενωμένη

Η βασική αλλαγή μετά από έξι μήνες προσπαθειών για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι η συμμαχία μεταξύ του Podemos και του κομμουνιστικού United Left (Ενωμένη Αριστερά). Ο συνδυασμός τους, 'Unidos Podemos' (Ενωμένοι Μπορούμε) περιλαμβάνει κι άλλα 16 μικρότερα κόμματα και κινήματα. Η σχηματισμός αυτός απειλεί να αλλάξει το status quo κι αν είχε δημιουργηθεί πριν τις εκλογές του Δεκεμβρίου θα είχαν αποκτήσει 85 έδρες στο Κογκρέσο έναντι 71 που πήραν ξεχωριστά. Στην ουσία αυτό θα έδινε στο PSOE και την Αριστερά 173 έδρες, πολύ κοντά στο όριο που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία (176 έδρες).

Το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται να επικρατήσει μετά τις δεύτερες εκλογές αφού η ενωμένη Αριστερά εκτιμάται ότι θα λάβει τη δεύτερη θέση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα την τρίτη.

Τέλος για τον δικομματισμό

Το σίγουρο είναι ότι, όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ισπανία, ο δικομματισμός (Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστικό) τελείωσε. Τα σχήματα που μπορεί να προκύψουν είναι πολλά. Το Λαϊκό Κόμμα, που αναμένεται να βγει και πάλι πρώτο, θα πρέπει είτε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές είτε να αποδεχτεί ότι δεν θα σχηματίσει πλειοψηφία και να δώσει την εντολή στον επόμενο. Από εκεί κι έπειτα, ένα σωρό σχηματισμοί είναι πιθανοί, τουλάχιστον όμως τριών κομμάτων, με την Αριστερά πάντως να παίζει σίγουρα κεντρικό ρόλο.

«Αν και περιμένουμε να δούμε μια ακόμα κατακερματισμένη βουλή, η εποχή του δικομματικού συστήματος έχει σε μεγάλο βαθμό τελειώσει και δεν φαίνεται πως θα επιστρέψει σύντομα», σχολιάζει ο αναλυτής της Teneo Intelligence, Antonio Barroso, στο περιοδικό Time.

Πώς επηρεάζει το Brexit

Οι υποψήφιοι έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν το ντιμπέιτ για το brexit προς όφελός τους όλο αυτό το διάστημα. Ο Μαριάνο Ραχόι έχει παίξει το χαρτί της αβεβαιότητας στην Ε.Ε. προειδοποιώντας ότι το μπλοκ δεν αντέχει κι άλλους τριγμούς, ενώ ο Σάντσες έχει συνδέσει το βρετανικό δημοψήφισμα με το αίτημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Σύμφωνα με τον Ριβέρα ο φόβος νίκησε στην Βρετανία και ο ίδιος διατυμπανίζει πως φοβάται μήπως συμβεί το ίδιο και στην Ισπανία. Αντίθετα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας τονίζει ότι αν η Ε.Ε. ήταν πιο δίκαιη κανείς δεν θα ήθελε να φύγει.

Πάντως σε αντίθεση με τη Βρετανία, όπου οι μεγαλύτερη ηλικίας άνθρωποι αποφάσισαν την έξοδο, στην Ισπανία οι νέοι είναι εκείνοι που ζητούν την αλλαγή. Το Λαϊκό Κόμμα παραμένει η πρώτη επιλογή για τους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών κι έρχεται τέταρτο στις προτιμήσεις των νέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα