ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ CITY ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Σύμφωνα με τους Financial Times «οι επενδυτικές τράπεζες αντέδρασαν αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, με μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο City του Λονδίνου να αναζητούν τρόπους για να

μεταφέρουν τμήματά τους εκτός Βρετανίας».

Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ όπως JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley μελετούν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μέρος αυτών των δραστηριοτήτων τους στο Δουβλίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.

Οι νομικοί σύμβουλοι των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών έχουν προειδοποιήσει ότι ορισμένα δικαιώματα για την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών από τη Βρετανία προς τους πελάτες τους στην ΕΕ θα μπορούσαν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου να καταργηθούν ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας με την ΕΕ.

Στον κίνδυνο που διατρέχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι τράπεζες θα χάσουν τα δικαιώματα τους να λειτουργούν στην ΕΕ, εάν η Βρετανία φύγει και από την ενιαία αγορά.

«Υπάρχει ένα προηγούμενο, κι αυτό είναι το νορβηγικό μοντέλο. Αυτό θα επιτρέψει Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβαση της στην ενιαία αγορά, αλλά υπό τη δέσμευση να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα