Στις ΗΠΑ ο Μακρόν: Επί τάπητος οι διαφορές ΗΠΑ – Ευρώπης για Ιράν και εμπόριο

Σήμερα ξεκινά η τριήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στις συνομιλίες των δυο ανδρών αναμένεται να κυριαρχήσουν οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ – Ευρώπης επί του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά και επί των εμπορικών θεμάτων.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα απόψε το βράδυ οι δύο πρόεδροι θα έχουν δείπνο στο Mount Vernon, την οικία του πρώτου

προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον, ωστόσο τα σημαντικά ζητήματα θα τεθούν αύριο, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων στον Λευκό Οίκο και της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Την Τετάρτη 25 Απριλίου, ο πρόεδρος Μακρόν θα απευθυνθεί σε μια κοινή συνεδρίαση του κογκρέσου, ανήμερα της επετείου της ομιλίας του Σαρλ ντε Γκολ στο Κογκρέσο το 1960.

Εναν χρόνο πριν, όλοι είχαν μείνει έκπληκτοι όταν είδαν τη θερμή χειραψία μεταξύ Τραμπ και Μακρόν στο Βέλγιο, την ώρα που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες κρατούσαν σαφείς αποστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, ο Μακρόν έχει προσπαθήσει σκληρά να παραμείνει κοντά στον πρόεδρο των ΗΠΑ και οι δυο ηγέτες διατηρούν συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες.

Ο Μακρόν θέλει να λειτουργήσει ως διασώστης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, την οποία ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να απορρίψει εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι την ενισχύσουν μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε στο Fox News την Κυριακή, ότι θα ήταν προτιμότερο να προστατεύσουν τη συμφωνία με το Ιράν παρά να την απορρίψουν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «plan B».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία αυτή μεταξύ Ιράν, ΗΠΑ και πέντε άλλων δυνάμεων έθεσε εμπόδια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε αντάλλαγμα με ελάφρυνση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

Παράλληλα, ο Μακρόν επιδιώκει να πείσει τον Τραμπ να εξαιρέσει τα ευρωπαϊκά κράτη από τους δασμούς στον χάλυβα, με την επιβολή των οποίων οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τα χρόνια εμπορικά ελλείμματα που προκύπτουν από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες – και κυρίως την Κίνα.

Οι δυο ηγέτες θα συνομιλήσουν επίσης για το θέμα της Συρίας, λιγότερο από δυο εβδομάδες μετά την εκτόξευση πυραύλων από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως μπόρεσε να πείσει τον Τραμπ να διατηρήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, ο Τραμπ ωστόσο επιμένει να τους γυρίσει στην πατρίδα, αν και δημοσίως δεν έχει θέσει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα